OGLASIO SE I HARADINAJ: Na Fejsbuku objasnio ŠTA SE DEŠAVA od jutros na Severu Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da akcija Policije i Policijskog inspektorata Kosova na severu ima za cilj jedino ostvarivanje zakona i ništa drugo, i pozvao Srbe na mir.

Beta

Akcija je protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizovani kriminal i druga kriminalna dela, napisao da je on na Fejsbuku.

“Neke od osoba uključenih u ta dela su i službenici Carine, Policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon”, napisao je Haradinaj.

U akciji Policija Kosova (PK) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) u sprovođenju naloga Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa, ranjen je jedan pripadnik Policije, a uhapšeno pet osoba, javljaju prištinski mediji.

Tokom akcije u Zubinom Potoku je ranjen jedan pripadnik PK koji je medicinski zbrinut u Bolnici u južnom delu Mitrovice i prema informacijama medija život mu nije u opasnosti. Među uhapšenima ima i pripadnika PK iz redovna Albanaca.

U akciju PK i PIK koja je započela u ranim jutarnjim satima su uključene relevantne jedinice PK. Akcija je rezultat višemesečne istrage Policije i PIK koji je vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

“Istraga je imala za rezultat utvrđivanje da je nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana uključeno u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi s krivičnim delima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina”, piše u saopštenju PK.

U saopštenju se navodi da se, “uprkos oružanom otporu na severu Mitrovice, policijska operacija nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija što imaju za rezultat oduzimanje relevantnih dokaza, uključujući i oružje dugih cevi”.

Više detalja o ovoj akciji će biti dato na konferenciji za medije na kojoj će govoriti predstavnici tužilaštva, Policije i PIK-a.