OGLASIO SE IGUMAN VISOKIH DEČANA: “Vućić otpisao Srbe u Đakovici i svuda južno od Ibra”

Janjić je na svom Fejsbuk profilu komentarisao izjavu predsednika Srbije, da on neće živeti u Đakovici i da nema nijednog Srbina koji će tamo da ode.

printscreen/facebook.com/Sava Janjic

– Predsednik Srbije je svojim govorom već otpisao Srbe u Đakovici, i ne samo u Đakovici već svuda južno od Ibra. Pogazio je nade i snove izgnanika. Povredio je takođe i našu braću i sestre na severu Kosova, koji duboko osećaju da smo jedno i da smo godinama preživeli najteže zajedno – napisao je Janjić na Fejsbuku.

On je ocenio da je predsednik Srbije tom izjavom povredio i sve Srbe koji duboko osećaju solidarnost sa svojim narodom koji strada i u zemlji i u inostranstvu.

– Sada on ili podelom ili priznanjem, koje svakako i posle podele sledi, ceo narod srpski želi da učini saučesnicima tog sramnog nedela, koje će ako ga dopustimo, ostati preteško breme na savesti ove generacije – napisao je iguman Janjić.

Ističući da su Srbi vekovima ginuli da ostanu svoji na svome i u najteže vreme, ocenio je da je to pitanje elementarnog ljudskog saosećanja.

– Ćutanje u svemu ovome i podsmevanje naporima desetina hiljada ljudi da prežive tamo gde je preživeti tako teško, može da postane prećutna saglasnost i kolektivni potpis cele nacije, koja će doveka ostati osramoćena i ponižena – rekao je Janjić.

Pozivajući da se ne dozvoli manipulacija, Janjić je ocenio da od nas zavisi da li ćemo Kosovo predati i priznati ono što pet EU zemalja ne priznaje, što ne priznaju najmnogoljudnije zemlje sveta, UN, OEBS i brojne međunarodne organizacije.

– Mi smo spremni da sa svima živimo u miru, a da li su drugi spremni da nas prihvate – na njima je i onima koji ih podržavaju – napisao je iguman Janjić.