OGLASIO SE MEDICINSKI DEO KRIZNOG ŠTABA: Evo šta oni kažu o pomeranju sednice i ukidanju mera

I ako je prema nekim najavama danas trebalo da bude održana sednica Kriznog štaba to se ipak neće dogoditi.

printscreen/youtube.com/KTV Televizija

Šta kaže medicinski deo Kriznog štaba?

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba skoro da su saglasni da nije vreme za popuštanje mera. Jedini koji je ostavio mogućnost da se bar delimično to i dogodi je profesor dr Branislav Tiodorović.

Ako bi se popuštalo sa merama koje se odnose na ugostitelje, važno je reći da bi to trebalo da se odnosi na bašte, jer na otvorenom manji je rizik od zaražavanja, ali uz maksimalno poštovanje mera – rekao je on.

Međutim, Tiodorović je upozorio da trenutno imamo visok broj pozitivnih, obolelih, hospitalizovanih i umrlih, što je argument u prilog tezi lekara da još nije vreme da se mere popuste. Čak, Tiodorović smatra da je moguće da nedelju dana posle katoličkog Uskrsa možemo očekivati još jedan talas korone.

Njegov kolega dr Predrag Kon izjavio je u subotu da ne veruje da će mere biti ublažene sledeće nedelje, a da bi razgovori o ublažavanju mogli da počnu kada počnu da opadaju brojevi, pre svega procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

I dalje imamo veći priliv pacijenata u bolnice nego odliv. Aktivnost virusa je veoma visoka, treba biti oprezan prilikom razmišljanja o popuštanju. Sledeće nedelje će sigurno biti razgovora o tome ako brojevi počnu da opadaju, ali realno je da toga neće biti – rekao je Kon.

Razgovore na temu mera najavio je i dr Srđa Janković. On je pre nekoliko dana rekao da će na narednoj sednici “sigurno razmatrati o popuštanju”, ali upozorio da bi i oštrije bile opravdane jer je epidemiološka situacija u Srbiji u ovom trenutku teška.

Mi smo predlagali još oštrije mere. Na kraju smo dobili ove, koje su sprečile katastrofu. Ne mogu da naglasim koliko je situacija ozbiljna. Sada je teža nego u decembru, preopterećenje sistema je došlo na alarmantan nivo – rekao je.

Šta kaže ekonomski deo Kriznog štaba?

Sa druge strane, ekonomski deo Kriznog štaba već neko vreme zastupa tezu da bi trebalo olabaviti mere, bar kada je reč o ugostiteljima. Njihov argument je jasan – korona nije samo zdravstvena, već i ekonomska kriza. Jasno je i šta će tražiti na predstojećoj sednici Kriznog štaba.

Predložiću na Kriznom štabu da ugostitelji rade do 22 sata, jer je bolje da rade duže. Bolje da ljudi budu u ugostiteljskim objektima gde postoje mere i gde ih kontrolišu inspekcije, nego na kućnim žurkama. Mislim da svi treba da rade, srećan sam što rade svi sem ugostitelja i tržnih centara… – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić odgovarajući na pitanja novinara u “Belexpo centru” u subotu.

Trenutne mere

Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, butici, bioskopi, muzeji, galerije. Kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, teretane i fitnes centri mogu da rade u skladu sa epidemiološkim propisima. Takođe rade prodavnice prehrambene robe i super markete, trafike, pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopove, benzinske pumpe, šalterska prodaja hrane i pića.

Rad je dozvoljen šalterima državne uprave, poštama, bankama, osiguravajuća društvima i menjačnicama, preduzećima i fabrikama, kao i ostalim objektima u kojima se ne zahtevaju dugotrajno zadržavanje potrošača.  Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Promene u radnom vremenu nemaju imale ni apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.