Ograničene cene naftnih derivata: Dozvoljeno točenje u kanistre do ove zapremine

Pored točenja goriva po ograničenim cenama u rezervoar, privredni subjekti će moći da doliju još 60 litara u kanister, saopštila je Vlada Srbije.

Foto: Pixabay.com

U saopštenju Vlade se navodi da je na taj način omogućeno, pre svega, poljoprivrednicima koji kao sredstvo za rad koriste poljoprivredne mašine, da nastave nesmetano obavljanje poslova.

Važeća odluka, kao i njene izmene donete su radi sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Prema ranije usvojenoj uredbi, sutra u 15 časova biće nova korekcija cena naftnih derivata koje reguliše država. Država je ograničila cena dizela na NIS-ovim pumpama za poljoprivrednike na 179 dinara za litar.

Privredna komora Srbije zatražila je u sredu od nadležnih dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena goriva, budući da je to izazvalo probleme poljoprivrednicima i brojnim privrednicima, jer je taj propis omogućavao sipanje subvencionisanog goriva samo u pogonske rezervoare mašina.

Ukinuta zabrana izvoza ulja od šafranike

Vlada Srbije usvojila je i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se sirovo ulje od semena suncokreta ili šafranike izuzima od zabrane izvoza, a imajući u vidu da se ovaj proizvod ne može koristiti za dalju preradu u rafinisano suncokretovo ulje i da se najčešće koristi u industriji boja i lakova.

Takođe, odlučeno je da se na listu proizvoda za koje se privremeno zabranjuje izvoz, doda i rafinisano suncokretovo ulje.