“Ohrabruje rast broja vakcinisanih”: Vučić izneo šta je za Srbiju CILJ DO KRAJA MAJA

Prema poslednjem preseku, još 39 pacijenata preminulo je od posledica kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 3.405 osoba, od 15.532 testirane.

Pixabay.com/Kolaž

“Epidemijska situacija još je u statusu vanredne, dok se uočava blaga tendencija pada novopotvrđenih slučajeva”, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba.

Međutim, Tiodorović je upozorio da su kovid bolnice i dalje pune i da su pod opterećenjem.

Najavio je da je, ako se takav trend nastavi, od ponedeljka moguće otvaranje tržnih centara. Od 19. aprila onlajn nastava će se svesti samo na lokalne procene.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će se država boriti da dobije što više vakcina i da će ih obezbediti, te da je cilj da se do kraja maja vakciniše polovina punoletnih građana Srbije.

“Ohrabruje porast broja vakcinisanih u prethodnih nekoliko dana, a i broj novozaraženih je nešto manji”, rekao je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ali je poručio da je situacija i dalje ozbiljna i da i dalje moramo da budemo oprezni.

Vlada Srbije bi za nekoliko dana mogla da razmatra predlog o uvođenju obavezne vakcinacije medicinskih radnika protiv koronavirusa, izjavio je Rojtersu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

“Istraživanja su pokazala da vakcinisani bitno manje prenose virus”, rekao je za RTS virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

Svi se raduju POPUŠTANJU MERA, ali doktor Šekler kaže: “JA BIH BIO OPREZNIJI!”