OKO SOKOLOVO 2.0: Šta će sve kažnjavati ovo novo ČUDO TEHNOLOGIJE?

Saobraćajna policija koristiće novi savaremeni sistem kontrole saobraćaja...

Printscreen RTS

Saobraćajci više neće morati da zaustave vozilo da bi uručili kaznu, već će one stizati direktno na kućnu adresu.

Vozila saobraćajne policije uskoro će dobiti “pojačanje” u vidu kamera kojima neće, kako kažu iz policije, maltene ništa moći da protakne.

U pitanju su dve kamere koje će se nalaziti na vozilu, jedna koja snima tablice vozila a druga koja snima ceo prostor ispred automobila saobraćajne policije, čime beleži eventualne prekršaje.

Jedna kamera je za prepoznavanje registarskih tablica, dok je druga kamera ambijentalna i beleži sve što policija vidi iz vozila. Može se koristiti za dokumentovanje prekršaja ali to je samo jedna od mogućnosti jer sam sistem sadrži tablet koji pruža niz drugih mogućnosti da ubrza rad i efikasnost policijskih službenika u patroli – objasnio je saobraćajni policajac.

Prema njegovim rečima, sami policajci ne kontrolišu sistem već on snima sve vreme.

Kamere tokom kompletnog rada beleže snimke, sve se snima a operater može da izabere da vidi šta određena kamera prikazuje da bi bolje podesio, primera radi, ugao snimanja – rekao je saobraćajac.

Kamera koja snima tablice, beleži registarske oznake vozila u dve saobraćajne trake, a kako se vidi na snimku, potrebne su joj milisekunde za registrovanje.

Ova kamera beleži da li je auto registrovan, da li postoji potraga za vozilom. Ukoliko nešto postoji, pojaviće se alarm. Tada policija ili sustiže vozilo ili se naknadno procesuira, nema potrebe da se juri, postoje slike – poručio je policajac.

Kako je rekao ovaj policijski službenik, za razliku od presretača koji su takođe opremljeni kamerama za detektovanje prekršaja, a kojih ima nekoliko, kamere na patrolnim vozilima saobraćajne policije biće znatno prisutnije, te se do kraja godine očekuje opremanje čak 300 vozila ovim sistemom, a očekuje se da će u narednom periodu svaki policijski automobil imati ove kamere.