Skupština Srbije izabrala je danas Zorana Pašalića za novog zaštitnika građana. Za njegov izbor glasala su 142 poslanika, dok je protiv bilo 20 poslanika.

 

Pašalića, predsednika Prekršajnog apelacionog suda, za ombudsmana su predložile sve stranke vladajuće koalicije. Pašalić će stupiti na dužnost polaganjem zakletve pred Skupštinom Srbije koja glasi: “Zaklinjem se da ću svoju dužnost obavljati odgovorno, nepristrasno i nezavisno, u skladu sa Ustavom i zakonom i da ću savesno raditi na zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda”.

Poslanik Vladimir Đukanović pozvao je ranije danas Pašalića da čim ga izaberu, raspusti ceo kabinet zaštitnika građana.

Svakako da želimo da se izvrši diskontinuitet zato što je to bila jedna politička grupacija koja je pripremala političku kampanju (Saše) Jankoviću i koja je radila sve na pripremi njegove političke partije – ocenio je Đukanović.

On je, kao i njegova stranačka koleginica i predsednica Skupštine Maja Gojković, pozvao poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabića da podnese ostavku na tu funkciju i da ne ide u kampanju trošeći državne resurse.loading...