OLAKŠANJE ZA KOVID AMBULANTE ŠIROM SRBIJE: Od sada se možete testirati na koronu I KOD KUĆE

Kućni testovi na korona virus stigli su u apoteke u Srbiji i koliko danas bi trebalo da budu u prodaji!

Pixabay

Jasminka Bjeletić iz Apoteka Beograd kaže da ovi testovi vrlo jednostavno rade, da imaju jasno uputstvo i da mogu da budu zamena za PCR test.

Mi smo danas naručili testove za utvrđivanje prisustva virusa korona, takozvane kućne testove. Sada štampamo uputstva za svako pojedinačno pakovanje i oni će biti u prodaji od ovog popodneva u oko 40 naših ustanova Apoteke Beograd. Cena je 1.296 dinara – kaže Bjeletić.

Kako navodi, testovi su vrlo osetljivi, oko 98 odsto. Proizvođač je firma iz Južne Koreje, a Agencija za lekove Republike Srbije je odobrila ovaj test.

Jasminka Bjeletić objasnila je i kako se radi ovaj kućni test na koronu.

Uz njega ide jednostavno uputstvo – uzima se bris iz nosa štapićem, na slici je pokazano koliko duboko treba da se stavi štapić u nos, koliko da se zadrži, a zatim se štapić stavi na pločicu. Ako se pojave dve crte, znači da je test pozitivan i on ne može da bude lažno pozitivan – ako je pozitivan, zaraženi ste. A ako je negativan, ne mora da znači da niste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test – kaže Bjeletić i ističe da je test najbolje raditi drugi, treći dan od pojave simptoma.

Ona je objasnila i da li, na osnovu svega ovoga, kućni test možemo da doživimo kao zamenu za PCR test.

Apsolutno. I cena je znatno povoljnija. Ovaj test će sigurno olakšati pacijentima da na vreme saznaju da li imaju kovid, posebno kada krenu i druge obične virusne infekcije. Moći će lako i brzo da znaju da li je reč o kovidu ili običnom virusu, tj. prehladi – zaključuje ona.