OMIKRON BESNI PO SRBIJI: Svaki drugi testiran pozitivan na koronavirus, a evo šta kažu lekari – DOKLE?

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su registrovana 16.403 slučaja zaraze koronavirusom, od 34.817 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 30 osoba.

Pixabay.com

Na bolničkom lečenju nalazi se 2.729 pacijenata, od kojih je 113 na respiratorima, navodi se na sajtu covid19.rs.

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano ukupno 1.518.024 slučaja infekcije koronavirusom, od testiranih 7.811.784 uzorka. Od posledica kovida 19 preminulo je 13.211 pacijenata, a procenat smrtnosti iznosi 0,87 odsto.

Redovi ispred kovid ambulanti širom Srbije se ne smanjuju, već deset dana registruje se petocifreni broj zaraženih. Dominira omikron, ali da i dalje cirkuliše delta soj. Lekari ističu da se vrh ovog talasa očekuje do početka februara.

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš rekao je za RTS da se poslednjih dana beleži povećanje broja hospitalizovanih, ali da je situacija pod kontrolom.

Dodao je da za razliku od dramatičnih scena koje se mogu videti u kovid ambulantama na sreću se taj pritisak ne preliva na bolnice.

“Moja predviđanja su da je uspostavljen evolucioni put između virusa i domaćina gde su zadovoljni i jedni i drugi i da će kovid 19 preći u formu lakše bolesti, ali moramo sačekati”, naveo je Janković.