ON IMA SAMO TRI MAJICE I ČETIRI PARA ČARAPA, A NIJE SIROMAŠAN: Da li možete da živite OVAKO? (VIDEO)

minimalizam
printscreen/youtube.com

Fumio Sasaki ima tri košulje, četiri para pantalona, četiri para čarapa, nešto malo posuđa i majušnu sobu s kupatilom u Tokiju. I to ne zato što nema novca - gospodin Sasaki je urednik internet-portala s vrlo pristojnom platom.

 

Ovaj 36-godišnjak, nekada strastveni kolekcionar knjiga, muzičkih albuma i filmova, svojevoljno je prihvatio asketski način života u duhu zen-budizma po principu “manje je više”, piše “Gardijan”.

“Stalno sam razmišljao o tome šta mi nedostaje, šta još treba da kupim”, kaže Sasaki, koji je pre dve godine većinu svojih stvari ili prodao ili podelio prijateljima.

“Nakon što sam manje vremena trošio na kupovinu i čišćenje, ostalo mi je više vremena za putovanja i druženje s prijateljima. Postao sam mnogo aktivniji i srećniji”, kaže on.

I njegov kolega Katsuja Tojoda prihvatio je isti stil života:

“Postao sam minimalista kako bi na površinu izbile stvari koje su zaista važne u životu”, kaže Tojoda.

On je dodatno objasnio da pravi cilj ovog “minimalizma” nije izbacivanje suvišnih stvari iz života, koliko dobijanje vremena (i novca) za ono što u čemu zaista uživamo, što su u njegovom slučaju putovanja.

Osim toga, sve ima i praktičnu stranu. Naime ,u zemlji koju redovno pogađaju snažni zemljotresi, između 30 i 50 odsto povreda i smrtnih slučajeva u domovima dogodi se zbog nameštaja koji pada. U ovakvim sobama tih problema nema, zaključuje Tojoda.

Da li biste vi mogli da živite takvim životom?