ONI KROJE SUDBINU SVETA: Bivši šef CIA progovorio o TAJNIM DRUŠTVIMA, još uvek pamte Apisa i “Crnu ruku”

Crna ruka
Wikipedia/Kolaž

Mnogobrojne tajne grupe delujuju širom sveta, a bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Dojč tvrdi da neke od njih utiču na vlade širom sveta. Jedan od najboljih primera u istoriji je "Crna ruka".

 

Džon Dojč je rekao da postoji mnogo istorijskih primera grupa koje operišu unutar, pored ili protiv legitimno ili nelegitimno postavljenih vlada.

– Možda je najozloglašeniji primer efikasne “duboke države” tajna organizacija “Crna ruka”. Predvodio ju je šef srpske obaveštajne službe, pukovnik Apis, a ona je isplanirala zaveru za ubistvo austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, čime je počeo Prvi svetski rat – rekao je Dojč u izjavi za za National Interest.

Istakao je da i danas “bez sumnje” postoje slična tajna društva, da u SAD i u drugim državama postoje grupe koje žele da tajno utiču na vladine aktivnosti.

– Takve grupe se služe konvencionalnim metodama kao što su lobiranje, doprinosi kampanjama i preko konvencionalnih i društvenih mreža utiču na to da se objavljuju njihove poruke – rekao je Dojč.

 

Mnogi u SAD zloupotrebljavaju termin “duboka država”, prenosi RTS.

– Takve razmene reči na televizijskim programima, tvitovi iz Bele kuće i komentari u magazinima su veoma loši stubovi za gradnju teorije o postojanju zle ‘duboke države’. Paranoične pristalice predsednika Trampa govore o tome kako nova ‘duboka država’ pravi organizovani otpor zaposlenih u federalnoj vladi odlučnih da podriju njegovo predsednikovanje. Ne treba da čudi što se mnogim vladinim radnicima, najviše u civilnim agencijama, ne dopada politika predsednika Trampa, naročito ona koja poziva na smanjenje budžeta. Ali prozvati ovakav otpor organizovanima je veoma nategnuto – smatra Dojč.

Naveo je da je malo analiza ili dokaza koji se odnose na pitanje postojanja “duboke države”.

– Možda je jednostavnije pitanje da li se poslednjih godina pojavilo više aktivnosti ili načina ponašanja koja se karakterišu kao da proističu iz ‘duboke države’ i da li takvo ponašanje ugrožava nacionalnu sigurnost. Sumnjam u obe te tvrdnje. Značajne pretnje sa kojima se danas suočava naša nacija – Iran, Severna Koreja, terorizam, konkurencija s Kinom i Rusijom – ne predstavljaju centralnu ulogu u narativu o ‘dubokoj državi’ – rekao je Dojč.

– Bavljenje navodnim novim i opasnim zaverama američkih obaveštajnih agencija ili nezadovoljnim osobljem u federalnoj službi ili Kongresu nije smrtonosna pretnja nacionalnoj bezbednosti ili stabilnosti. Ono što je važno jeste da prave terorističke pretnje sa kojima se nacija suočava imaju potpuno drugačije uzroke i načine na koje se sprovode i imaju drugačije sponzorstvo – dodaje Dojč.

Zaključio je da bi stanovnici Amerike trebalo više da se bave pitanjima koja direktno utiču na dobrobit zemlje: zdravstvena zaštita, klimatske promene, inovacija i realne pretnje po nacionalnu bezbednost.loading...