Veliki indijski stršeljeni, koji su se odomaćili u Slavoniji i Baranji, uskoro bi mogli da stignu i u Srbiju.

Ovi insekti, dugi oko pet centimetara, žuto-crne boje, vrlo su agresivni i njihov ubod, koji mnogo boli, može da izazove velike zdravstvene probleme, piše “Alo”.

Kako izveštavaju hrvatski mediji, jedan meštanin Dopsina dobio je infarkt posle ujeda tog insekta!

 

Ovi insekti stigli su iz daleke Indije, prilikom uvoza drvene građe iz te zemlje.

Mesta za paniku još nema, jer kako tvrdi Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, nijedan indijski stršljen zasad nije registrovan u Srbiji, ali je potreban dodatan oprez, posebno u Vojvodini, koja se graniči sa Baranjom.

“Indijski stršljeni vrlo su agresivni, posebno ako osete da su oni ili njihovo stanište ugroženi. Tada napadaju. Njihov ubod je jači i otrov dublje prodire u tkivo čoveka. Samim tim mogu više otrova da unesu. Ako je mestu ujeda bliži krvni sud, može da se desi da njihov otrov bude ubrizgan direktno u krvotok.

Na sreću, ujed retko izazove tešku alergijsku reakciju, ali je neophodno da osoba koju je ujeo ode lekaru, posebno ako oseti oticanje jezika ili druge probleme. Zato je neophodno da su vrat i lice pokriveni tokom rada u prirodi, kao i da budu pokrivene ruke i noge. Profesionalci čije radno mesto zahteva boravak na takvim mestima morali bi da nose zaštitnu odeću na radu”, savetuje sagovornica.

Stršljeni su sada aktiviniji, jer se spremaju za zimu, pa se nalaze u voćnjacima gde je puno zrelog voća, grožđa.

“Mora se voditi računa da ne idemo gde oni mogu da budu. Dakle, ne bi trebalo da boravimo blizu cveća, voća… Odeća jarkih boja ih privlači, a voće treba držati pokriveno “, kaže Despotova.

Dragana Despot upozorava da bi nadležne inspekcije trebalo da vode računa kada se uvozi drvna građa iz egzotičnih zemalja. Kako dodaje, nadležni bi morali da provere šta nam od tih štetnih organizama ulazi u zemlju. “Idealno bi bilo da se svakoj pošiljci uradi preventivna dezinsekcija. Jer kad insekti uđu u zemlju, oni sami nađu svoje stanište, a dok se nadležne službe organizuju, može da prođe mnogo vremena” kaže ona za “Alo”.loading...