OPASNO PO ŽIVOT: Ako vidite goluba sa roze perjem, ne prilazite! (FOTO)

"Obratite pažnju na ptice koje imaju neobično obojeno perje, posebno na golubove čije je perje premazano roze ili ljubičastom bojom", upozorili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

printscreen/facebook.com/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

– Pre nekoliko dana u samom centru Vršca pronađeno je perje domaćeg goluba koje je najverovatnije zatrovano opasnim otrovom Furadanom. Nemojte uzimati perje ili ptice koje su tako obojene. To može biti izuzetno opasno i čak dovesti do smrti – napisano je na Fejsbuk stranici ovog udruženja.

Oni napominju da su posebno ugrožena deca koja imaju sklonosti da uzimaju životinje u ruke kako bi ih istražili, pomazili ili im pomogli!

– Ovakva krivična dela usmerena su ka trovanju ptica grabljivica, pre svega onih koje su u stanju da ulove golubove. Ako sretnete ovakav slučaj, hitno nam javite i pozovite policiju i inspekciju za zaštitu životne sredine – napisali su i priložili fotografije perja iz Vršca, kao i otrovan sivi soko iz centra Novog Sada iz juna 2017. godine.

U kandžama se jasno vidi zatrovano perje goluba, a analize referentne laboratorije potvrdile su da je korišćen zabranjeni i izuzetno opasni otrov Furadan.