OPASNOST OD ZARAZE? Severna Makedonija zabranila uvoz svinja iz Srbije

Kako se navodi u saopštenju Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedoniije, odluka je doneta nakon što je u regionima Beograda i Smedereva registrovano nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju svinjska kuge.

Svinja
Printscreen

Agencija za hranu i veterinarstvo je, precizira se, donela rešenje o zabrani uvoza u Severnu Makedoniju i tranzita srpskih domaćih i divljih svinja. Zabrana se odnosi i na uvoz svinjskog mesa, i svih proizvoda koji ga sadrže.

Od petka je na snagu stupila i obaveza laboratorijskog ispitivanja prisustva virusa afričke svinjske kuge u svakoj uvoznoj isporuci svinjskog mesa i proizovoda i preradjevina i neće se puštati u promet pre dobijenih rezultata analize koja se obavlja na Fakultetu za veterinarstku medicinu.

U Severnoj Makedoniji, prema Agenciji za hranu i veterinarstvo, nema afričke svinjske kuge, situacija se pažljivo prati, a preventivne mere su podignute na maksimalni nivo.

Uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije je zabranila i Bosna i Hercegovina.

Afrička svinjska kuga je posebno opasna, jer za nju ne postoji vakcina, tako da bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene, jer je u pitanju virusno oboljenje.

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja danas je stavila Srbiju na spisak država u kojima su zabeleženi slučajevi bolesti svinja za koju se sumnja da je afrička kuga.