OPLJAČKANA SVETINJA NA KOSOVU: “Priština šalje jasnu poruku da joj do suživota i do stabilizacije nije uopšte stalo”

Država Srbija će nastavite da brine o svojim građanima u južnoj srpskoj pokrajini i nastaviće i dalje da radi na dobrobit ekonomskog boljitka, ostanka i opstanka Srba na svojim vekovnim ognjištima, poručuje se u saopštenju.

crkva
pixabay.com

U Velikom Ropotovu na Kosovu i Metohiji opljačkana je crkva Svetih Arhangela, a iz nje je ukraden sef s novcem, saopštila je Kancelarija za KiM Vlade Srbije.

Crkva Svetih Arhangela u Velikom Ropotovu opljačkana je pola sata nakon ponoći.

Iz krstionice je uzet sef, koji je crkvenim kolicima odnet na groblje iznad crkve, gde je otvoren i iz njega je uzeta veća količina novca namenjenog za promenu poda u ovoj crkvi i za izgradnju crkve u selu Pančela, saopštila je Kancelarija za KiM.

Ističe se da je od početka ove godine do danas opljačkano i oskrnavnjeno ukupno  jedanaest pravoslavnih crkava.

Ta činjenica predstavlja pravu sliku odnosa vlasti u Prištini prema sakralnim objektima SPC na Kosovu i Metohiji. Na taj način privremena administracija u Prištini nedvosmisleno pokazuje i šalje jasnu poruku da joj do suživota i do stabilizacije situacije na terenu nije uopšte stalo”, naglašava se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovakve i slične napade na srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i poziva međunarodnu zajednicu i njene relevantne institucije na KiM da konačno reaguju i zaustave” divljanje i anticivilizacijsko ponašanje albanskih ekstremista”.

U poslednje vreme na Kosovu i Metohiji su sve učestaliji napadi na verske objekte Srpske pravoslavne crkve, jer očito oni koji stoje iza takvih napada računaju sa tim da je to još jedan efikasan načina da se zastraši i onespokoji srpski narod u pokrajini“, ukazuje Kancelarija za KiM.