Opozicija ‘prenoćila’ u RIK-u: I dalje NE VERUJU, daće im uvid u materijal

Čedomir Jovanović
Printscreen/Youtube

Lideri opozicije bili su tokom noći i jutra u republičkoj izbornoj komisiji jer je prema njihovim navodima tokom izbora bilo dosta neregularnosti. RIK će im dozvoliti uvid u materijal.

Opozicioni lideri Bojan Pajtić, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Saša Radulović, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović su zatražili su od RIK-a da im dozvoli uvid u zapisnike i glasačke vreće, kada one pristignu i da im se dozvoli fotografisanje tog materijala.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević je izjavio jutros da će predstavnicima opozicionih izbornih lista biti omogućen uvid u izborni materijal.

Posle konferencije za novinare u sedištu RIK-a, kojoj su oko 03.30 sati prisustvovali i lideri nekih opozicionih lista, predsednik DS Bojan Pajtić rekao je novinarima da će ta stranka biti spremna da učestvuje u pregledu svih zapisnika kako bi, kako je naveo, zaštitila demokratiju, parlamentarizam i izbornu volju građana.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da je na delu politička projekcija rezultata iza koje stoji SNS, za koju tvrdi da želi da “podigne” svoj izborni rezultat, a “spusti” rezultat političkih opcija koje joj ne odgovaraju.

Obradovićevo mišljenje deli i lider pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović, dok predsednikSDS Boris Tadić kaže da će opozicija morati zajedno da izvrši uvid u izborni materijal, u zapisnike i glasačke listiće, i da je neophodna i analiza kako je bila moguća pojava “fantomskih glasača”.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić smatra da u Srbiji nema slobode i demokratije i da zemlja ide ka jednopartijskom sistemu.

Obradović i Radulović su potom sa direktorom Republickog zavoda za statistiku Miladinom Kovačevićem razgovarali o tehnici statističke obrade podataka koja je u funkciji rada RIK-a.

Inače, lideri opozicije su noćas, pre dolaska u sedište RIK-a održali hitan sastanak.

Prema najnovijim rezultatima , na 83 odsto obrađenog biračkog mesta lista Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje osvojila je 48,26 odsto glasova.

Iza njih je koalicija Socijalitičke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 11,37 odsto glasova, a Srpska radikalna stranka 7,97 odsto glasova.

Demokratska stranka osvojila je 6,1 odsto glasova građana, a Pokret Dosta je bilo 5,71 odsto glasova.

Prema tim podacima, koalicija SDS-LDP-LSV 4,98 odsto glasova, a koalicija DSS-Dveriosvojila je 4,95 odsto.