OPREZ! U Srbiji sve više goriva koje se meša sa svačim

Benzin
sxc.hu

Dizel gorivo u Srbiji već godinama se razređuje baznim uljem, čime se nanosi ogromna šteta potrošačima i državi, kaže za Blic predsednik Udruženja naftnih kompanija Srbija (UNKS) Tomislav Mićović.

 

Prema njegovoj računici, država je 2016. zbog ovoga izgubila najmanje 30 miliona evra prihoda od akciza. Na gubitku su i trgovci koji prodaju legalno gorivo, a naročito vozači, pogotovo oni sa savremenijim dizel automobilima koji „ne trpe“ loš kvalitet goriva.

Mićović je u analizi koju je radio za bilten Naftnog komiteta Srbije naveo da svaki litar razblaženog dizela ima 20 odsto baznog ulja. Kako je objasnio, problem je u tome što se na bazno ulje ne plaća akciza pa je zarada veća.

Postoje derivati nafte koji nisu opterećeni akcizom. Jedan od tih derivata koji se koristi kao sirovina za proizvodnju ulja i maziva zove se bazno ulje, koje može da se doda u dosta velikom procentu u dizel gorivo. Na taj način imamo direktnu utaju plaćanja državnih obaveza ili akcize, naglašava Mićović.

On dodaje da se bazno ulje ne proizvodi u Srbiji, već se uvozi. Onda vidite da su ukupne količine uvezenog baznog ulja u 2016. godini bile 65.000 do 70.000 tona, a znate da su godišnje potrebe industrije maziva oko 21.000 tona.

Dakle, postoji ogromna razlika. Ako se u jednoj godini uvoz baznog ulja trostruko poveća, jasno je da nešto nije u redu. Nema te industrije kod koje je moguće toliko povećanje potrošnje, navodi Mićović.

Prema njegovim rečima, takve zloupotrebe sa baznim uljem vidljive su i na tržištu. Jasno je da se nešto čudno dešava kada uočimo da se pojavilo gorivo koje je nenormalno jeftino. I kada vam neko uzima dugogodišnje kupce, kaže predsednik UNKS.

U UNKS napominju i da postoji još sličnih zloupotreba. Tako je ustanovljeno da se legalno gorivo meša sa još nekim derivatima nafte koji su namenjeni isključivo industrijskoj potrošnji, kao i da se nekontrolisano koristi biogorivo koje je u većini zemalja oslobođeno plaćanja akcize.