OPREZ ZBOG PADAVINA: RHMZ upozorava na obilne kiše i rast vodostaja

Poplave
Beta

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić izjavio je danas da će u većini krajeva Srbije za 24 časa pasti od 20 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru zbog čega je na snazi žuti meteo-alarm.

 

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Nikolić je ocenio da je poseban oprez zbog najavljenih padavina potreban u onim krajevima u kojima je prethodnih dana već došlo do izlivanja reka.

Ovaj frontalni sistem se premešta prema jugozapadu zemlje a sutra ćemo imati ‘odziv’ današnjih padavina. Očekujemo manji porast vodostaja na gornjem toku Ibra i na Vlasini a umereni porast na Peku, Mlavi, Timoku, Drini, Limu, Jadru, Kolubari sa pritokama gde postoji mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka – naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, i Sava će u narednim danima biti u porastu a visok vodostaj će se zadržati duži period.

Operativni štab Vlade Srbije neprestano zaseda i svakog sata dostavlja informacije Štabu za vanredne situacije. Tokom sutrašnjeg dana, količina padavina će se smanjiti na pet od deset litara za 24 časa ali nas zato već u nedelju očekuje novi kišni talas – dodao je direktor RHMZ-a.