OPROŠTAJ OD PATRIJARHA IRINEJA: Počela liturgija za upokojenje, sahrana u kripti hrama

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

printscreen/youtube.com/24 sedam

Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova, u centralnom delu Hrama Svetog Save, gde je izloženo telo patrijarha Irineja.

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a učestvuju vladike i 16 sveštenika. Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle liturgije održaće se opelo, a zatim će patrijarh Irineja biti sahranjen u kripti hrama koja se nalazi iza oltara.

Kripta u kojoj će biti sahranjen patrijarh Irinej je veličine 250 kvadratnih metara i retko koji pravoslavno hram je ima.

Za vreme života patrijarh Irinej se tokom života zalagao da se hram Svetog Save što pre završi. Gradnja je privedena kraju za života patrijarha.

Mitropolit Porfirije rekao je da je hram Svetog Save rekao da je “slika hrama ikona njegove službe na tronu srpskih patrijaraha”.

Za razliku od jučerašnje slike kada su građani u velikom broju ulazili u Sabornu crkvu, od juče u hramu Svetog Save i ispred hrama je potpuno drugačija slika, prenosi RTS.

Za vreme trajanja zaupokojene liturgije građani će moći da uđu u hram Svetog Save i poklone se nad odrom patrijarha Irineja. U kriptu će moći da uđe samo sveštenstvo i episkopi.

Svi građani koji se budu okupili ispred hrama sve će moći da prate na dva video bima.loading...