OPROŠTAJNO PISMO NAPADAČA NA AMBASADU SAD: “Oprostite mi zbog onoga što ću uraditi…”

Podgorica
Beta

Nakon pretresa stana Dragana Jaukovića, koji je bacio bombu u dvorište Ambasade SAD u Podgorici, a potom stradao, nađena oproštajna pisma.

 

U beleškama i pismima Jauković, između ostalog, moli porodicu i rođake da “mu oproste zbog onoga što će uraditi” i opisuje svoje lične i političke stavove, piše “Pobjeda”.

U prvim reakcijama istražitelji smatraju da je reč o svojevrsnoj oporuci, oproštajnom pismu koje uobičavaju da ostave ljudi spremni da sebi oduzmu život, prenosi RTCG.

Podsetimo, prema prvobitnim informacijama policije u Podgorici, Jauković je najpre bacio bombu, kašikaru, ka ambasadi SAD u Podgorici, a zatim se drugom bombom razneo. Nakon istrage i uviđaja, međutim, glavna pretpostavka policije je je da se Jauković nije razneo već da je ta druga bomba slučajno aktivirana ranije

Njegov identitet je brzo utvrđen, a na osnivu objave i slika na Fejsbuku saznalo se da je rođen u Kraljevu i da je 1999. odlikovan kao pripadnik Vojske Jugoslavije. Potpis na to odlikovanje pripada Slobodanu Miloševiću. 

Takođe, jutros su podgorički mediji preneli da policija pretresa njegov, ali i objekte njegovih prijatelja i srodnika, odnosno svih koji su snjim bili u vezi, kako bi se razjasnili motivi ovog slučaja. 

Pisma i beleške koji su jutros pronađeni poslati su na veštačenje forenzičari, ali će ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže autentičnim, biće to jasan trag istražiteljima

Intenzivnom istragom rekonstruisano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno pre napada koji se dogodio u noći između srede i četvrtka. Kako “Pobjeda” saznaje, Jauković se kretao iz pravca Sportskog centra prema raskrsnici, kod semafora je prešao pešački prelaz Ulice Ivana Muilutinovića, potom Bulevar revolucije i stupio na trotoar kod ograde dvorišta Ambasade, odakle je bacio bombu. Prešao je potom Ulicu Džona Džeksona i na zemljanom terenu preko ulice aktivirao drugu bombu. 

Detaljnom pretragom terena nisu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje

Prema saznanjima “Pobjede”, nadzorne kamere postavljene kod Ambasade SAD mogle su da snime bacanje prve bombe i istraga će precizno utvrditi da li je zatvarač bombe bio ranije izvađen. 

Zvanične podatke nije moguće u interesu istrage dobiti, ali stručnjaci koje je Pobjeda kontaktirala smatraju da je opseg nadzornih kamera takav da se nije mogao snimiti sam čin aktiviranja druge naprave.loading...