OPSADA SRPSKE PRESTONICE: Hrvatski studenti željni alkohola i provoda stigli u Beograd

Hrvatski studenti
Youtube screenshot

Više od 800 hrvatskih studenata u petak je doputovalo vozom u trodnevni hedonistički pohod na srpsku prestonicu. Uvereni u gostoprimstvo, jedva čekaju žurke na reci...

 

Zabavu, provod i žurku do zore! To očekujemo od ovog putovanja. Da se najedemo, uživamo, upoznamo Beograd – vidno uzbuđen govori nam po izlasku iz voza Zagrepčanin Bruno Knežević, jedan od 800 hrvatskih studenata koji su juče došli u trodnevnu posetu srpskoj prestonici.

Mnogo mladog sveta koji igra uz zvuke trube i iz sveg glasa peva “evo zore, evo zore, bogu da se pomolim…” začudilo je sve koji su se juče oko 14 časova našli u blizini Glavne železničke stanice u Beogradu.

Hrvatske akademce na dolaznom koloseku dočekali su trubači, pa je žurka, koja je počela u vozu još od pet sati ujutru kad su krenuli iz Zagreba, mogla nesmetano da se nastavi.

Ovo je ludiloooo. U vlaku smo cugali, zabavljali se, dečki su svirali gitare. Sada smo ovde i očekujemo mnogo. Svi kažu da je na beogradskim splavovima najbolji provod na Balkanu i to smo došle da proverimo! – govore Iva i Ema uglas, studentkinje ekonomije.

Osim kofera i torbi, vukli su i flaše sa vinom, viskijem, pivom. Tu su i posude sa ledom za hlađenje pića. I dok su neki evrima “kitili” trubače i uživali u muzici “na uvce”, drugi su u opštoj euforiji plesali i pravili “selfije”.

Došao sam da vidim vaš grad. Za mene rat ne znači ništa, nisam osetio to teško vreme, i ovde dolazim uveren u srpsku gostoprimljivost. Želim dobru zabavu, ali voleo bih da ovakav vlak i vas odavde dovede u Zagreb, da i mi vas ovako dočekamo – navodi Ivan, koji studira filozofiju.

Čim su malo predahnuli od puta u hotelu “Slavija”, studenti su prošetali gradom, a sinoć su otišli na željno iščekivane splavove. Danas će obići grad, ručati u Skadarliji, a uveče je opet u planu žurka na reci, pišu “Novosti”.

Inače, ovo je šesta godina zaredom kako studenti iz Zagreba, Rijeke i Zadra dolaze u glavni grad Srbije kako bi se upoznali sa čarima noćnog života, istorijom i kulturom.

Ipak, ove godine je bilo najviše prijavljenih za ovu trodnevnu avanturu. Inače, Hrvati su bili i najbrojniji posetioci prestonice i tokom novogodišnjih praznika.