OPSEŽNA DIPLOMATSKA AKCIJA: Beograd na zadatku – utvrđuje koliko je tačno država PRIZNALO KOSOVO!

Kosovo
Commons Wikipedia

Koliko je tačno država priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Beograd će utvrditi u narednim mesecima opsežnom diplomatskom akcijom, pišu "Novosti".

 

Postoje sumnje da spisak priznavanja kojim mašu vlasti u Prištini nije verodostajan, pa je zato naša država odlučila da proveri stanje “na terenu”, pišu “Novosti”.

Da se sprema ozbiljna akcija kojom će se staviti tačka na licitiranje brojkama, za “Novosti” je potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić, koji ističe da na prištinskom spisku od 114 država postoji barem njih sedam-osam koje nikada nisu priznale tzv. Kosovo.

Srbija je, naime, prethodnih godina od zvaničnika više zemalja dobila uveravanja da takve poteze nisu povlačili.

Priština na svom spisku ima zabeleženo i priznavanje od afričke ostrvske zemlje Sao Tome i Principe, tvrdeći da joj je pristigla “verbalna nota” o priznavanju. Međutim, prema informacijama kojima raspolaže Beograd, odluka koju je donela koaliciona vlada te države u martu 2012. godine nikada nije stupila na snagu.

Poslednja zemlja koja je prema tvrdnjama kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija proteklog vikenda poslala “verbalnu notu” o priznavanju je Madagaskar, pa će se i taj slučaj vrlo brzo naći na “proveri”.

Kako za “Novosti” objašnjava profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević, čin priznavanja spada u bilateralne odnose i ne postoji neka univerzalna baza podataka u kojoj bi moglo da se proveri da li su sva priznavanja za koja Priština tvrdi da ih je dobila zaista i prošla potrebnu proceduru i kao takva stigla do nje. Tih podataka nema ni u Ujedinjenim nacijama, jer Kosovo nije članica svetske organizacije.

 

Jedini način da se to utvrdi je da naša država ispita to pitanje sa svakom zemljom ponaosob. Za akt priznavanja su odgovorne vlade kao nosioci izvršne vlasti, i sa njima to treba proveriti, kaže prof. Milisavljević.

Prema informacijama ovog lista, zvaničnici Omana su, na primer, više puta u razgovorima sa srpskim kolegama demantovali da su priznali Kosovo 2011. godine. Takođe je sumnjiv i podatak da je to učinila Centralnoafrička Republika 2011, jer tri godine kasnije u Ministarstvu spoljnih poslova te države nije pronađen nijedan zvaničan dokument koji bi potkrepio tvrdnje Prištine. Slične nedoumice postoje i u slučajevima Nigerije i Ugande.