OPŠIRNO: Vučić čestitao rođendan Trampu, a ono što mu je napisao MNOGE ĆE IZNENADITI!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čestitao rodjendan američkom predsedniku Donaldu Trampu i pozvao ga da utiče na vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije i vrati se dijalogu, saopšteno je danas iz Predsedništva u Beogradu.

Beta

“Uz najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit Vaše zemlje i svih njenih građana”, predsednik Srbije je pozvao Trampa da poseti Srbiju “jer nijedan predsednik SAD nije to učinio skoro četiri decenije”.

Srbija i SAD su – piše dalje Vučić – “iskovale prijateljstvo boreći se zajedno protiv nepravde u dva svetska rata i između nas postoje jake istorijske veze”.

“Ove godine, da podsetim, obeležavamo sedamdesetpetogodišnjicu operacije Halijard, kada su vanvremenskom solidarnošću i čovečnošću, koje je pokazao hrabri narod male Srbije, u jednoj od najvećih akcija te vrste u Drugom svetskom ratu, spaseni životi više od pet stotina američkih i savezničkih vazduhoplovaca”, naveo je Vučić.

“Prijateljstvo, medjutim” – piše on dalje – “nije nešto što je dato jednom zauvek, treba ga čuvati i neprestano negovati. Zato želim da potvrdim svoju čvrstu volju da doprinesem razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje naših dveju zemalja. Vašom posetom potvrdili biste da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana, što bi gradjani Srbije znali da poštuju i cene”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je dalje napisao: “U nastojanju da odnose Srbije i SAD vratim na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, ohrabruje me činjenica da posvećujete pažnju zbivanjima na Balkanu i da ste nekoliko puta istakli spremnost da pomognete u dijalogu Beograda i Prištine, a time i rešavanju vekovnog problema Кosova i Metohije”.

Ukazao je da se kroz problem Kosova “ukrštaju interesi ne samo Beograda i Prištine, već i različitih medjunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti”.

“Nikom, međutim, nije stalo do rešenja tog teškog bremena, koliko Srbiji” – piše Vučić i nastavlja: “Zato smo realno i hrabro, s voljom i verom, krenuli u potragu za trajnim rešenjem, koje bi mojoj zemlji, ali i celom regionu, omogućilo mir, stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na evropskom putu”.

“Ja znam, kao i svi građani Srbije” – poručio je Vučić Trampu – “da SAD imaju poseban odnos prema Кosovu i Metohiji, smatrajući ga za nezavisnu državu, koju su uvek podržavali i pomagali, posebno kroz delovanje bivše administracije predsednika Vilijama Džefersona Кlintona”.

Predsednik Srbije je u poruci Trampu napisao i da, “prateći Vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste Vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju. Upravo zato želim Vas da zamolim da utičete na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, sa ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, mogao da bude nastavljen”.

“To me asocira na reči Nikole Tesle, rođenog Srbina, stanovnika Amerike, koji je zadužio ceo svet: ‘Neka budućnost kaže istinu, procenite svakog čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio’ “ – piše u rodjendanskoj čestitki Vučića Trampu.