OPŠTA POMETNJA U ŠKOLAMA: Ministarstvo zahteva da đaci NE SMEJU da skinu masku ni u jednom trenutku?

Prvi slučaj kovida među đacima u beogradskoj školi u Železniku, iznova je pokrenuo pitanje nošenja maski u školama.

Pixabay.com

Roditelji su zbunjeni, dobijaju različite informacije, učitelji kažu jedno, u medijima čitaju drugo… Da li deca moraju da nose maske sve vreme dok su u školi ili mogu da ih skidaju dok sede na času? Evo šta je definitivno pravilo.

Prvi slučaj kovida među đacima u beogradskoj školi u Železniku, iznova je pokrenuo pitanje nošenja maski u školama.

Ovog puta pojedini profesori saopštili su roditeljima da su od Ministarstva prosvete dobili sasvim novo obaveštenje po kome su maske obavezne non-stop u školi i deca ih ne smeju skidati ni u jednom trenutku.

Dilema se prenela i na društvene mreže gde je cela priča dobila dodatne razmere – da to praktično znači da će deca koja idu u produženi boravak masku nositi najmanje osam sati.

Međutim, da li je Ministarstvo prosvete slalo nova izmenjena upustva? Šta je na snazi među antiepidemiološkim merama, a šta ne?

Ministarstvo prosvete nije slalo nova niti izmenjena upustva u kojima se navodi da sva deca treba da imaju masku neprestano. To se odnosi samo na slučajeve u onim grupama gde se pojavio kovid. Na snazi su i dalje upustva vezana za bezbedan povratak i nastavu u školama koja su upućena pre početka školske godine, a koja je odradio Institut Batut i usvojio Krizni štab – navode u Ministarstvu prosvete.

Evo kako glase preporuke lekarske struke kada je reč o maskama i njihovoj upotrebi u školi:

– Školsko nastavno i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nose maske.

Učenici:

– Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe.

– Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora.

– Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili toalet.

– Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu.

Tokom boravka u školi moguće je da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali ona treba da se koristi na ispravan način tako da pokriva nos i usta.

Dakle, da zaključimo, samo u razredima u kojima se pojavio slučaj zaraze korona virusom, obavezno je nošenje maski sve vreme boravka u školi.

Nošenje maski u školama bila tema i pres konferencije Kriznog štaba za borbu protiv krona virusa.

Na prvom mestu nam je zdravlje naše dece, pa nakon toga sve druge činjenice koje uključuju i kontinuiranu edukaciju. Omogućeno je da deca budu na bezbednoj udaljenosti da ne dođe do prenošenja virusa i kada deca ne nose maske. Takođe, izrađene su posebne smernice kako treba da se postupa u slučaju pojave deteta ili zaposlenog pozitivnog na korona virus – istakla je dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da to zavisi od situacije do situacije.

Ona je naglasila da pitanje koje se odnosi na školske odmore ima smisla, ali da ne postoji kontrolor za svaki segment.

Deca se dugo nisu videla sa prijateljima, ali moramo da utičemo na njih da nošenje maske nije poslušnost, nego da tako štite sebe i okolinu. Maske su dobre jer su nos i i usta mesta gde virus izlazi i izlazi iz organizma. Tako, pravimo mehaničku barijeru. Ako se udaljimo na bezbednu razdaljinu još više povećavamo sigurnost – rekla je dr Kisić Tepačević.

Maske, ističe, treba da nosimo jer smo svesni da to štiti i nas i okolinu.

Dva slučaja zaraze, celo odeljenje ide u izolaciju

Mi smo sada imali zaražavanje bez simptoma i to van škole, ali mi smo ipak zbog predostrožnosti celo odeljenje stavili u samoizolaciju. U narednom periodu će biti dosta takvih slučajeva. Ako se bude dešavalo da imamo jedno dete zaraženo, ako je utvrđeno da nije bilo kontakta, to odeljenje ima nadzor, čišćenje i uz jednu snažnu preporuku da se sve vreme nosi maska koliko traje maksimalna inkubacija – istakla je ona.

Dodala je i da ako imamo dva slučaja, onda celo odeljenje ide u samoizolaciju.

Kisić Tepavčević je istakla da je svaka situacija za sebe, ali da je napravljen okvir delovanja.

Možemo da budemo ponosni na našu decu koja su pokazala dosta discipline. Uvek ih grdimo, ali veliki broj dece se ponaša odgovorno – istakal je ona.

Kon je dodao i da čim se desi slučaj korone, da nastavnici odmah pozovu zavod i epidemiologa.

Epidemiološko ispitivanje je specifično. To podrazumeva da se ispita ko je nosio masku, gde je ko bio. Tekst koji se napiše ne može da se preslika na sve situacije – istakao je dr Kon.

Šta piše u pravilniku

Postupak sa učenicima, nastavnim i nenastavnim osobljem škole koje imaju simptome respiratorne infekcije sa sumnjom na infekciju COVID 19.

Ukoliko se simptomi pojave van škole

– Javiti se u COVID 19 ambulantu nadležnog doma zdravlja. Ne odlaziti u školu i istovremeno obavestiti nadležnu osobu u školi. Dalje pratiti preporuke lekara.

Ukoliko se simptomi pojave u školi

– Osoblje škole: potrebno je da se osoba sa simptomima bolesti odmah javi u COVID-19 ambulantu nadležnog doma zdravlja. Istovremeno nadležna osoba u školi koju određuje direktor škole obaveštava nadležni institut/zavod za javno zdravlje.

– Učenici: Pri svakoj sumnji na postojanje respiratorne infekcije učeniku odmah staviti masku i smestiti ga u praznu učionicu/prostoriju određenu za izolaciju i obavestiti roditelje i nadležni institut/zavod za javno zdravlje. O učeniku, u sobi za izolaciju do dolaska roditelja, potrebno je da brine jedna osoba koristeći masku i rukavice, a prostoriju nakon odlaska deteta očistiti i dezinfikovati.