ORBAN UDARIO NA SOROŠA: Ko pomaže migrantima preti mu STRAŠNA KAZNA!

Mađarski parlament usvojio je danas paket-zakon pod nazivom "Stop Sorošu" kojim se omogućava krivično gonjenje nevladinih organizacija ako pomažu migrantima, prenela je agencija Frans pres.

Viktor Orban
Beta

Premijer Viktor Orban je posle pobede na parlamentatnim izborima obećao da će predložiti takav zakon koji je u parlamentu izglasan sa 160 glasova “za” i 18 “protiv”.

Orban je ranije pokrenuo kampanju protiv Džordža Soroša (87), američkog milijardera mađarskog porekla koga optužuje da preko nevladine organizacija koju finansira, podstiče masovno doseljavanje u Evropu.

Po novom zakonu je predviđena kazna do godinu dana zatvora za svaku osobu koja pomogne osobi koja je ilegalno ušla u Mađarsku iz zemlje koja nije u “Šengenskom prostoru”. Kazne nema ako je osoba dobila pomoć dok je bila izložena nekoj neposrednoj opasnosti.

Pre usvajanja zakona, doneta je i izmena Ustava po kojoj ne sme da se “ugrozi sastav mađarskog stanovništva”. Ta ustavna odredba ima za cilj da neustavnim proglasi kvote za prijem migranata koje i Mađarskoj nalaže Evropska unija.

Izmena Ustava takođe “zabranjuje beskućništvo”, a otvara mogćnost formiranje novih sudova za slučajeve koji se tiču javne uprave i kaže da država “mora da brani hrišćansku kulturu Mađarske”.

Za tu izmenu je glasao 159 poslanika, dok ih je pet bilo protiv, prenela je agencija AP.