Premijer Viktor Orban je posle pobede na parlamentatnim izborima obećao da će predložiti takav zakon koji je u parlamentu izglasan sa 160 glasova “za” i 18 “protiv”.

Orban je ranije pokrenuo kampanju protiv Džordža Soroša (87), američkog milijardera mađarskog porekla koga optužuje da preko nevladine organizacija koju finansira, podstiče masovno doseljavanje u Evropu.

Po novom zakonu je predviđena kazna do godinu dana zatvora za svaku osobu koja pomogne osobi koja je ilegalno ušla u Mađarsku iz zemlje koja nije u “Šengenskom prostoru”. Kazne nema ako je osoba dobila pomoć dok je bila izložena nekoj neposrednoj opasnosti.

Pre usvajanja zakona, doneta je i izmena Ustava po kojoj ne sme da se “ugrozi sastav mađarskog stanovništva”. Ta ustavna odredba ima za cilj da neustavnim proglasi kvote za prijem migranata koje i Mađarskoj nalaže Evropska unija.

Izmena Ustava takođe “zabranjuje beskućništvo”, a otvara mogćnost formiranje novih sudova za slučajeve koji se tiču javne uprave i kaže da država “mora da brani hrišćansku kulturu Mađarske”.

Za tu izmenu je glasao 159 poslanika, dok ih je pet bilo protiv, prenela je agencija AP.