OSAM KAFIĆA U CENTRU BEOGRADA RADILO UPRKOS ZABRANI: Policija na Dorćolu ostala šokirana PRIZOROM

Sinoć je osam ugostiteljskih objekata radilo uprkos zabrani, a najveći broj gostiju zatečen je u lokalu na Dorćolu, navodi za RTS zamenik šefa Komunalne milicije Beograda Darko Dujović.

Kafić
Pixabay.com

Darko Dujović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da su lokali ispražnjeni, a da su vlasnici i gosti dobili prekršajne prijave.

“Sinoć od 21.00 bilo je predviđeno da svi ugostiteljski objekti budu zatvoreni i da se ne otvaraju do ponedeljka. Međutim, sinoć smo u osam ugostiteljskih objekata zatekli narušavanje epidemijskih mera”, objašnjava Dujović.

Kako kaže, gazde su htele da nadomeste profit, a gosti da produže zabavu.

“Pretpostavljamo da je do toga možda došlo zbog zaključavanja ugostiteljskih objekata i prekida rada za vikend, pa su ugostitelji možda hteli da na taj način nadomeste malo neki svoj pazar, profit, a da se posetioci možda malo duže zabavljaju”, objašnjava Dujović.

Kao primer kršenja epidemijskih mera navodi lokal na Dorćolu u kome je komunalna milicija uz asistenciju policije zatekla 82 osobe. Ističe da je taj lokal zatvoren i da su protiv vlasnika i gostiju podnete prekršajne prijave.

“Na Dorćolu u jednom lokalu zatekli smo 82 osobe u zatvorenom prostoru, niko od njih nije nosio masku, nisu se pridržavali epidemijskih mera i nisu držali propisanu distancu. Lokal je ispražnjen, a protiv svih će biti izrečene prekršajne prijave odnosno prekršajni nalozi za nepoštovanje mera, kako gostima tako i vlasniku, odnosno direktoru ugostiteljskog objekta, tako i pravnom licu na čije ime je registrovan objekat”, objašnjava Dujović i dodaje da su prijavu dobili od građana.

Gost Jutarnjeg dnevnika dalje navodi da na preostalih sedam mesta nije bilo toliko ljudi, ali kako kaže, i u njima su kršene epidemijske mere.

“Gosti nisu nosili maske, nije se poštovala distanca. Svi lokali su zatvoreni i protiv svih je podneta odgovarajuća prekršajna prijava”, objašnjava Dujović.

“Organizator koncerta pokušao da se podvuče pod kulturno-umetnički program”

Na pitanje kako je moguće da na dnevnom nivou imamo više od 4.500 zaraženih, a da se održavaju koncerti, navodi da su “takva okupljanja u najmanju ruku neozbiljna i da nije normalno da se neko pod okriljem kulturno-umetničke manifestacije tako ponaša”.

“Niko tako nešto nije očekivao. Kada smo dobili informaciju da se tamo nešto dešava i da se možda tamo održava koncert, prva osećanja su bila šok i neverica – da li je moguće da je neko toliko neodgovoran da tako nešto organizuje, a onda, s druge strane, da li je moguće da je neko toliko neodgovoran da ode na takvo dešavanje”, pita se Dujović.

Objašnjava da su članom 10 uredbe Vlade dozvoljene kulturno-umetničke manifestacije u zatvorenom prostoru sa najviše 500 ljudi, tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja i, kako kaže, “organizator koncerta je pokušao da se podvuče pod kulturni-umetnički program”. 

“Mislim da to u ovoj situaciji nije slučaj, mi smo reagovali, obavestili smo sve nadležne službe. Protiv organizatora su podnete odgovarajuće prekršajne sankcije s naše strane, a policija je organizatora privela, tužilaštvu je dat izveštaj i videćemo kako će se tužilaštvo izjasniti”, navodi Dujović.