OSAM ODBORNIKA BILO PROTIV: Skupština grada Niša USVOJILA ODLUKU o ustupanju aerodroma državi

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su danas apsolutnom većinom glasova odluku o ustupanju imovine i upravljačkih prava aerodroma "Konstantin Veliki" Vladi Srbije. 

BETA

Od 52 prisutna odbornika za tu odluku glasalo je 43. Osam odbornika je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Perišić obrazložio je tu odluku rečima da grad “ne može više da izdrži teret razvoja aerodroma”. 

Smatramo da je aerodrom dostigao svoj limit. Sada treba gledati u budućnost i nastaviti sa njegovim razvojem. Takav razvoj će se postići samo uz pomoć i podršku republike jer ovo je suviše veliki projekat da bi ga grad nosio na svojim leđima – rekao je Perišić po okončanju glasanja.

On je ocenio da će razvojem aerodroma, Niš biti konkurentniji za privlačenje investicija.

Ustupanje znači da građani dobijaju sredstva u budžetu grada koja će umesto u aerodrom biti usmeravana u socijalna davanja, u infrastrukturu, u autobuski saobraćaj –rekao je šef odbornika SNS-a.

Perišić je kazao i da nijedan radnik aerodroma “Konstantin Veliki” neće dobiti otkaz posle odluke Skupštine Niša.

Svi ljudi koji su radili na aerodromu ostaće da rade. Aerodrom će umesto do 15 časova, biti otvoren 24 sata dnevno, čime će se otvoriti nova radna mesta – kazao je Perišić.

Po njegovim rečima, nema razloga da bilo ko strahuje da će ta odluka ugroziti interese građane Niša.

Kome je u interesu da gasi niški aerodrom, da se ne razvija dalje? Smatram da se tako nešto ne može desiti. Država će, kao i uvek do sada, uraditi ono što je obećala – naveo je Perišić.

Odbornik grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović ocenio je da Vlada Srbije “ima poseban plan za niški aerodrom”.

Ne verujem u poštene namere vlasti. Odlukom o ustupanju sigurno će biti nanet udarac gradskom budžetu. Kad aerodrom bude prodat, grad neće imati nikakvu korist. Ukoliko ga, koliko sutra, prodaju ili ustupe koncesionaru, gradski budžet ostaće bez 70 miliona evra – rekao je Jovanović.

Odbornik Demokratske stranke Miodrag Stanković rekao je da se DS oštro protivi ustupanju aerodroma državi jer je to učinjeno “bez ikakve studije i dokumenta”.

Smatram da i lokalni čelnici nisu upoznati sa tim šta će se dogoditi kada 2021. godine isteknu ugovori sa avio-kompanijama koje sada lete iz Niša. Da li će biti i dalje letova ili će aerodrom biti ugašen, to su pitanja na koje i oni ne znaju odgovore – rekao je Stanković.

Šef odborničke grupe “Niška inicijativa” Srđan Nonić najavio je da će ta politička opcija pokrenuti zatev za ocenu ustavnosti odluka donetih na današnjoj sednici Skupštine Niša zbog kako je rekao, propusta prilikom zakazivanja i organizacije sednice.

Više stotina građana okupilo se danas u organizaciji Inicijative “Ne damo niški aerodrom” ispred Skupštine grada Niša protestujući zbog prenošenja imovine i upravljačkih prava nad aerodromom. 

Nekoliko predstavnika te inicijative pokušalo je da uđe u skupštinsku salu tokom glasanja o ustupanju imovine i upravljačkih prava aerodroma “Konstantin Veliki” Vladi Srbije, ali ih je obezbeđenje sprečilo u tome.

Sednicu Skupštine grada Niša obezbeđivao je neuobičajeno veliki broj radnika skupštinskog obezbeđenja i komunalne policije.