OSKRNAVLJEN SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Policija jurila počinioca, mediji snimili ODLOMLJEN DEO (FOTO+VIDEO)

Vršilac dužnosti sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac izjavio je da je danas oko 17 časova NN lice oštetilo spomenik Stefanu Nemanji.

Beoinfo

On je istakao da je lice tom prilikom uočeno od strane pripadnika komunalne milicije koji su bili u blizini.

– Komunalni milicioneri su zajedno sa pripadnicima policije i pripadnicima obezbeđenja krenuli za licem. Prilikom bežanja lice je odbacilo deo krsta koji je otkinuo, a koji su uzeli pripadnici komunalne milicije i predali službi obezbeđenja spomenika. Lice koje je oštetilo spomenik je pobeglo – rekao je Divac.

On je naglasio da će komunalna milicija i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim obilaskom spomenika Stefanu Nemanji u cilju održavanja komunalnog reda.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković ponovila je da je lice koje očevici opisuju kao migranta, danas nešto pre 17 sati oštetilo reljef u donjoj zoni spomenika Stefanu Nemanji i najoštrije osudila ovaj incident.

–Autor spomenika ruski umetnik Aleksandar Rukavišnjikov složenim vajarskim i likovnim tehnikama obradio je spoljašnje površine svog dela. Svako oštećenje zahteva kompleksan konzervatorski zahvat. Izuzetno detaljan reljef loze Nemanjića bio je predmet vandalskog čina. Reljefi su značajan likovni element ovog spomenika ali i svojevrsna ilustracija najznačajnijih simbola našeg postojanja. Zabrinjava činjenica da je neko spreman na ovakav akt – rekla je Medaković.

Ona je istakla da smo svedoci celodnevne, neretko i noćne posete spomeniku.

 –Hiljade prezadovoljnih građana se fotografiše ispred a mi sa zadovoljstvom omogućavamo svakodnevna besplatna stručna vođenja. Srećni smo zbog ogromne posećenosti i emocija koje posetioci gaje prema delu Rukavišnjikova. Komunalna policija i nekolicina prisutnih momaka uspeli su da vandalu oduzmu polomljeni ornament. Ispred Muzeja grada Beograda i u svoje ime izražavam najoštriju osudu ovog incidenta – rekla je Medaković i zahvalila građanima i komunalnoj policiji koji su branili spomenik i uspeli da sačuvaju i vrate Muzeju odlomljeni deo krsta.

Ovo je KONAČAN IZGLED spomenika Stefanu Nemanji, a prvi komentari su – URNEBESNI (FOTO+VIDEO)