OSLOBAĐANJE DREVNOG GRADA IZ ŠAKA ISIS-a: Rusi RIZIKUJU ŽIVOTE da spasu blago Palmire

Rusija
Youtube/screenshot

Nakon presudne pomoći za oslobađanja drevnog grada iz šaka terorista ISIS-a, ruska vojska šalje jedinice za razminiravanje grada razorenog grada koji je pod zaštitom UNESCO.

 

Rusija je poslala inženjersku jedincu da pomognu u uklanjanju mina u antičkom gradu Palmiri koji je od islamskih ekstremista oslobodila sirijska vojska uz podršku ruskih vazdušnih snaga, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo je navelo da su jedinice deminera poslate u Siriju opremljene najsavremenijom opremom i robotskim uređajima da bi se razmontirale mine na 2.000 godina staroj arheološkoj lokaciji.

Ruske televizije emitovale su snimke inženjeraca kako ulaze u vojni transportni avion u bazi kod Moskve. S tim jedinicama su bili i psi tragači.

Sirijska vojska je uz pomoć saveznika i ruske avijacije prošle nedelje preuzela kontrolu nad Palmirom posle skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad, koji se nalazi na Unesco listi svetske kulturne baštine, zauzele snage ekstremističke Islamske države.