‘OSLOBODITE ASANŽA’: Odluka komisije UN-a u korist osnivača Vikiliksa

Asanž
Beta

Panel Ujedinjenih nacija objavio je danas odluku da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž "arbitrarno pritvoren" i pozvala na njegovo oslobađanje.

 

Takođe se ističe da se mora poštovati “fizički integritet i sloboda kretanja” Džulijana Asanža. Radna grupa UN pozvala je Britaniju i Švedesku da “okončaju njegovo lišavanje slobode”.

 
Panel, sastavljen od petorice eksperata, saopštio je da bi London i Stokholm trebalo Asanžu da nadokandu štete.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je u četvrtak da će Asanž biti uhapšen ukoliko izađe iz ambasade Ekvadora, bez obzira na odluku komisije UN.

On je rekao da bilo koja odluka komisije UN koja razmatra Asanžovu žalbu neće biti pravno obavezujuća i da će nalog za hapšenje Asanža biti izvršen ukoliko on napusti ambasadu.

Asanž je izjavio juče da će se predati britanskoj policiji ako komisija UN ne odluči u njegovu korist, ali je dodao da, ukoliko odluka bude drugačija, očekuje da mu se odmah vrati pašoš i “obustave pokušaji hapšenja”.

Asanž je Radnoj grupi UN u septembru 2014. podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije zbog odluke o arbitrarnom pritvoru zbog koje ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhašen.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

UN će ‘osloboditi’ Asanža i doneti presudu u njegovu korist?

Asanž je ranije izjavio da će u slučaju povoljne presude zahtevati “momentalno” vraćanje pasoša i zaustavljanje pokušaja da ga uhapse.

Asanž je 2014. godine podneo tužbu protiv Švedske koja ga tereti za silovanje i Velike Britanije zbog “nezakonitog lišavanja slobode”.

Švedska vlada odbacila zaključke panela UN

Švedska vlada je danas odbacila zaključke panela Ujedinjenih nacija da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž “nezakonito pritvoren”.

Švedska vlada je saopštila da je Asanž sam izabrao da ostane u ambasadi Ekvadora, gde se nalazi od 2012. godine, preneo je Rojters.

– Švedske vlasti nemaju kontrolu o njegovoj odluci da ostane u ambasadi Ekvadora – navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da je on slobodan da je napusti u bilo kom trenutku.

Švedsko Tužilaštvo navelo je da poziv UN da Asanž bude oslobođen i da mu bude izvršena kompenzacija “nema formalni uticaj na tekuće istrage prema švedskom zakonu”, preneo je AP.

Prema rečima portparolke Tužilaštva Karin Rosander, tužilac koji je odgovoran za Asanžov slučaj je na putu i još nije dao izjavu.