Dačić je naveo da je dobio i zvaničnu notu od Ministarstva spoljnih poslova Komonvelta Dominika gde se jasno i precizno kaže da je Vlada Komonvelta Dominika preispitala svoju prethodnu odluku i suspendovala je.

“Jasno i precizno piše da Vlada Komonvelta Dominikana daje prednost dijalogu, da će poštovati sve ono do čega strane u dijalogu dođu kao rezultat dogovora, da u međuvremenu suspenduje svoju poziciju o priznanju Kosova kao nezavisne države čekajući kraj dijaloga”, kazao je Dačić.

Ministar je ocenio da je ovo još jedan veliki uspeh Srbije i naveo da će Srbija nastaviti sa ovim aktivnostima, kao i da hoće strateške odnose i saradnju sa tim zemljama, a ne samo da se priča o pitanju Kosova i Metohije.

“Srbija nastavlja svoje diplomatske aktivnosti kada je reč o Kosovu i Metohiji i razgovara s čitavim nizom zemalja vezano za njihove prethodne odluke o statusu Kosova i Metohije”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je naveo i da je razgovarao s predsednikom Vlade Komonvelt Dominika i s ministarkom spoljnih poslova o sveukupnim odnosima i mogućnostima da se jačaju bilateralni odnose.

Prema njegovim rečima, potpisan je i Memorandum o prijateljstvu i saradnji dva Ministarstva spoljnih poslova, a dogovoreno je i da se pruža međusobna podrška i pomoć.

Pre Komonvelta Dominika, priznavanje kosovske nezavisnosti povukli su Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Komonvelt Dominika “suspenduje svoj stav o priznavanju Kosova sve do ishoda dijaloga Beograda i Prištine”, navodi se u Memorandumu Ministarstva spoljnih poslova te države, kojim je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obavešteno o promeni njenog stava prema kosovskoj nezavisnosti.

“Nakon detaljnog razmatranja i u svetlu preporuka generalne skupštine UN i Međunarodnog suda pravde, dogovorili smo se da revidiramo našu ranije zauzetu poziciju u vezi priznavanja Kosova kao nezavisne države”, navodi se u Memorandumu u koji je Tanjug imao uvid.

“Vlada Komonvelta Dominike smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a ne definisanje statusa pre okončanja dijaloga. Kada dve strane budu postigle sporazum, Vlada Komonvelta Dominike će dosledno podržati poziciju dogovorenu između dve strane”, kaže se u dokumentu.

“Za sada, Vlada Komonvelta Dominije suspenduje svoj stav o priznavanju Kosova sve do ishoda pomenutog dijaloga”, navodi se u Memorandumu sa kojim su premijer i šef diplomatije Komonvelta Dominika, Ruzvelt Skerit i Fransin Baro, upoznali srpskog ministra Ivicu Dačića.loading...