OSMI PUTNIK SA ADE CIGANLIJE: Kupače omiljene Beogradske plaže preplašilo nepoznato stvorenje

Snimak nepoznatog bića sa parom peraja, koje se pojavljuje na površini vode, munjevito se proširio internetom, a pojedinci su apsolutno sigurni da je reč ni manje ni više nego o - ajkuli!

Ada Ciganlija
Dnevno.rs

Međutim, kako nam je objasnio ihtiolog Aleksandar Hegediš, stručni saradnik JP “Ada Ciganlija”, dve su opcije u razrešenju misterije. Ili je reč o neumesnoj šali, ili o vrsti koja je potpuno bezopasna po čoveka.

Prva varijanta, po svemu sudeći, zasada je verovatnija. Pogotovo imajući na umu da se ne dešava prvi put.

Pre nekoliko sezona, neki momci zabavljali su se u vodi, potopili su gumena peraja i vukli ih kroz jezero. Naravno, panika se i tada podigla“, kaže Hegediš i dodaje.

Mi ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo šta se dogodilo, jer je snimak veoma loš. Ali po onome što se vidi, oblik i broj peraja ne odgovaraju nijednoj vrsti karakterističnoj za jezero“, istakao je.

Ihtiolog je oprezan, pa ne isključuje potpuno mogućnost da je ipak reč o vrsti ribe – tolstolobiku. Ova riba doneta je šezdesetih godina prošlog veka iz Azije, a pošto se hrani malim organizmima, pogodna je za čišćenje vode.

„Jezero Ade Ciganlije nastanio je živi svet iz Save. U vodi imamo oko 25 vrsta riba, a neke od njih su som, smuđ, šaran, babuška, deverike. Tu su čak i akvarijumske ribe. Pronela se i vest da je možda viđen amur, ali on se ne razmnožava u vodama Srbije“, kaže Hegediš.

Bilo da je reč o šali ili je zaista viđena neka riba, Hegediš uverava da kupači nemaju čega da se boje, jer su sve vrste bezopasne po ljude. Posebno imajući u vidu da se ribe preko dana povlače na dno.

Aleksandar Hegediš podseća da noćno kupanje na Adi Ciganliji nije dozvoljeno. Riba tolstolobik može da se uplaši kupača i da ih udari, što ponekad može biti fatalno. Srećom, na Savskom jezeru takvih slučajeva nije bilo.

Ukoliko se pravila poštuju, nikome se ništa neće dogoditi“, kaže ihtiolog.