ROĐENDANE PAMTE PO MODRICAMA: Ovo su pravila stravične igre koja hara među osnovcima u Srbiji

Način igre "cimka" podrazumeva da dete stoji u položaju strogog mirovanja, a oko njega je čitava grupa učesnika. Ako se i najmanje cimne, od svih dobija jake udarce po telu

printscreen/facebook.com/Dragana-Gaga Jankovic

Sa zastrašujućim modricama po rukama i leđima dečak iz Niša se vratio sa rođendana svog drugara. Majka se toliko uplašila, počela je da ispituje dete šta se desilo, a kada je čula da su bolne povrede posledica nove igre koja se zove “cimka”, ostala je u neverici.

Da bi upozorila i alarmirala roditelje, ona je fotografiju svog sina sa ogromnim modricama koje je zaradio na rođendanskoj proslavi poslala Dragani Janković, majci Alekse, koji je tragično nastradao zbog vršnjačkog nasilja.

– Dečak osnovne škole u Nišu prisustvovao je rođendanu svog druga iz razreda. Proslava je bila organizovana u igraonici. Sa rođendana se vratio sa povredama. Požalio se mami jer je žrtva vršnjačkog nasilja u školi. Način igre cimka podrazumeva da dete stoji u položaj strogog mirovanja, a oko njega je čitava grupa učesnika. Na cimanje tela, i to vrlo malog, dete dobija neverovatno jake udarce po čitavom telu. U želji da apelujemo na roditelje i prosvetne radnike, mama je prosledila i dala saglasnost za objavu teksta i fotografija – napisala je Dragana i na Fejsbuk profil poslala fotografiju.

Ona je dodala da je najvažnije da roditelji razgovaraju sa decom, a da igra sa ciljem povređivanja drugog nije igra. Ljudi koji su videli njenu objavu ostali su zgroženi.

– Trebalo bi da odete da sačekate zadirkivače ispred škole i da im objasnite sledeće: ako roditelj ne ume da vaspita svoje dete, postoje profesionalci, vaspitači u vaspitno-popravnim domovima – glasio je jedan od komentara.

Činjenice

Opasne igre koje su popularne među decom:

– Burek udarac: žrtva stoji, a ostali učenici je svom snagom u isto vreme udaraju po leđima, vratu, ramenima i venama na rukama.

– Izolir-traka: neko zalepi dete selotejpom i izolir-trakom za zid tako da ne može da se izvuče. Onda se udalji i telefonom snima njegove reakcije dok pokušava da se oslobodi.

– Davljenje: deca se takmiče ko će duže da izdrži a da se ne onesvesti dok ga drugi davi.

– Izazov: izabere se jedno dete koje te nedelje upada u izazov i mora da bude žrtva koja trpi sve, ali nikome ne sme da kaže.