Tridesetak klijenata Poštanske štedionice opljačkano je jer su im sa računa nepoznati lopovi "kloniranim" platnim karticama skinuli sav ulog.

 

Zajedničko za većinu “žrtava” ove pljačke je da su koristili bankomat u Nehruovoj ulici na Novom Beogradu, pa se sumnja da je tu bio postavljen uređaj za krađu podataka sa bankovnih kartica. Ukupna vrednost ukradenog novca zasad nije utvrđena, jer je istraga u toku, prenosi Blic.

Skupština danas odlučuje da li će Zoran Đorđević biti NOVI MINISTAR ODBRANE

Jedan od opljačkanih kome je ukradeno više od 30.000 dinara je Novobeograđanin Vojislav Vučković, koji je u nedelju na bankomatu Poštanske štedionice u Nehruovoj podigao novac. Sutradan je otišao do istog bankomata.

Ubacim karticu, pokazuju da nemam novca iako ga na računu ima. Čovek koji je stajao iza mene tada me je pitao: “Ni vi ne možete da podignete novac?” Ubacio je i on svoju karticu, ali uzalud – priča Vučković za Blic.

Tada je pozvao dežurni broj PŠ, gde mu je rečeno mu je skinut novac.

– Supruga, na koju se vodi račun, i ja otišli smo tada u banku pa u policiju. U Štedionici nam je rečeno da nam je u ponedeljak skinuto tri puta po 10.200 dinara, što znači da je postojala provizija, odnosno da je podignut na bankomatu neke druge banke. U policiji smo sreli ljude kojima se desilo isto. Jednoj ženi je kartica “skrimovana” u Nehruovoj, a novac je posle skinut sa bankomata kod Vojnomedicinske akademije dok je drugom čoveku novac skinut u Nemačkoj, 40.000 dinara. Ja sam Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podneo i krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe – kaže Vučković.

Danas policija nosi ‘MOTOROLU’, a nekada su komunicirali putem OVIH ‘GRDOSIJA’ širom Beograda (FOTO)

U Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal Blicu je rečeno da je podneta krivična prijava protiv N. N. lica, ali da je postupak još u nadležnosti policije.

U policiji veruju da je bankomat u Nehruovoj bio na meti kriminalaca, koji su na njega postavili “skimer uređaj” i tako skenirali platne kartice klijenata, ali i došli do šifara za njihovo korišćenje.

Banka će nadoknaditi štetu

Da su Vučkovićevi navodi tačni Blicu je potvrđeno i u Poštanskoj štedionici.

Zbog ovog problema javilo nam se tridesetak klijenata a zajedničko svima je to što su koristili bankomat u Nehruovoj. Pretpostavljamo da je tamo bio postavljen takozvani „skrimer“, uređaj za krađu podataka sa bankovnih kartica. O celom slučaju su obavešteni nadležni državni organi. Banka će nadoknaditi svu štetu klijentima – kaže za list Branislav Ivanović, direktor Sektora za platne kartice PŠ.