OŠTEĆENO DESETINE LJUDI: Lopovi ‘kloniranim’ karticama pokrali novac sa bankomata na Novom Beogradu

Bankomat Novac Grčka
Beta

Tridesetak klijenata Poštanske štedionice opljačkano je jer su im sa računa nepoznati lopovi "kloniranim" platnim karticama skinuli sav ulog.

 

Zajedničko za većinu “žrtava” ove pljačke je da su koristili bankomat u Nehruovoj ulici na Novom Beogradu, pa se sumnja da je tu bio postavljen uređaj za krađu podataka sa bankovnih kartica. Ukupna vrednost ukradenog novca zasad nije utvrđena, jer je istraga u toku, prenosi Blic.

Skupština danas odlučuje da li će Zoran Đorđević biti NOVI MINISTAR ODBRANE

Jedan od opljačkanih kome je ukradeno više od 30.000 dinara je Novobeograđanin Vojislav Vučković, koji je u nedelju na bankomatu Poštanske štedionice u Nehruovoj podigao novac. Sutradan je otišao do istog bankomata.

Ubacim karticu, pokazuju da nemam novca iako ga na računu ima. Čovek koji je stajao iza mene tada me je pitao: “Ni vi ne možete da podignete novac?” Ubacio je i on svoju karticu, ali uzalud – priča Vučković za Blic.

Tada je pozvao dežurni broj PŠ, gde mu je rečeno mu je skinut novac.

– Supruga, na koju se vodi račun, i ja otišli smo tada u banku pa u policiju. U Štedionici nam je rečeno da nam je u ponedeljak skinuto tri puta po 10.200 dinara, što znači da je postojala provizija, odnosno da je podignut na bankomatu neke druge banke. U policiji smo sreli ljude kojima se desilo isto. Jednoj ženi je kartica “skrimovana” u Nehruovoj, a novac je posle skinut sa bankomata kod Vojnomedicinske akademije dok je drugom čoveku novac skinut u Nemačkoj, 40.000 dinara. Ja sam Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podneo i krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe – kaže Vučković.

Danas policija nosi ‘MOTOROLU’, a nekada su komunicirali putem OVIH ‘GRDOSIJA’ širom Beograda (FOTO)

U Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal Blicu je rečeno da je podneta krivična prijava protiv N. N. lica, ali da je postupak još u nadležnosti policije.

U policiji veruju da je bankomat u Nehruovoj bio na meti kriminalaca, koji su na njega postavili “skimer uređaj” i tako skenirali platne kartice klijenata, ali i došli do šifara za njihovo korišćenje.

Banka će nadoknaditi štetu

Da su Vučkovićevi navodi tačni Blicu je potvrđeno i u Poštanskoj štedionici.

Zbog ovog problema javilo nam se tridesetak klijenata a zajedničko svima je to što su koristili bankomat u Nehruovoj. Pretpostavljamo da je tamo bio postavljen takozvani „skrimer“, uređaj za krađu podataka sa bankovnih kartica. O celom slučaju su obavešteni nadležni državni organi. Banka će nadoknaditi svu štetu klijentima – kaže za list Branislav Ivanović, direktor Sektora za platne kartice PŠ.