OSTRVO KOJE TRAMP ŽELI DA KUPI: 60 hiljada stanovnika mu poručilo – NISMO NA PRODAJU!

Vlada Grenlanda je saopštila da je srećna što je američki predsednik Donald Tramp zainteresovan za tu državu, ali da ostrvo nije na prodaju.

Beta

“Mi to doživljavamo kao izraz većeg interesovanja za ulaganje u našu zemlju i mogućnosti koje nudimo. Naravno, Grenland nije na prodaju”, saopštila je tamošnja vlada.

Vlada Grenlanda je napisala da nema dodatnih komentara na ovu temu jer je vest nezvanična. Danska vlada je saopštila da “Grenland nije na prodaju”, a Bela kuća nije komentarisala ove navode koje je prvi objavio “The Wall Street Journal”.

Lars Loeke Rasmusen, koji je bio danski premijer do juna, na društvenoj mreži “Tviter” je objavio da “to mora da je prvoaprilska šala ” i da je “totalno” van sezone.

Tramp je navodno svojim saradnicima izneo ideju o kupovini Grenlanda. Republikanci su rekli da je Trump nekoliko puta republikanskim kongresmenima pominjao kupovinu, ali da ga oni nisu shvatili ozbiljno.

Na Grenlandu se nalazi najsevernija američka baza Tule.

Trumpov pokušaj ne bi bio prvi američki napor da kupi Grenland. Godine 1867. državni sekretar Vilijam Sevard interesovao se za kupovinu ostrva, a SAD su navodno pokušale da kupe Grenland 1946. godine za vreme Trumana kada su nudile 100 miliona dolara za ostrvo.

Glenland je autonomna zemlja u sastavu kraljevine Danske, ostrvo površine od preko 860.000 kadratnih milja koje naseljava oko 60.000 stanovnika.