OSUĐENI PEDOFIL na čelu udruženja za zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja

Depresija
Pixabay.com

Vest da je osuđeni pedofil u Hrvatskoj, koji je u zatvoru proveo deset godina, jedan od osnivača udruženja koje se bavi zaštitom ljudskih prava, među ostalim i zaštitom dece od seksualnog zlostavljanja, izazvala je proteklih dana niz negativnih reakcija u javnosti.

 

Mediji su objavili da je reč o 65-godišnjaku iz Bjelovara koji je osuđen na deset godina zatvora zbog zlostavljanja dve devojčice, a iz zatvora je izašao pre nešto više od godinu dana.

– Predsednik sam udruženja za zaštitu ljudskih prava, bio sam deset godina u zatvoru, osuđen sam za zlostavljanje dve devojčice – ispričao je on za Novu TV.

On ne vidi ništa sporno u tome da kao osuđeni pedofil sada štiti prava dece. Prema njegovim rečima, niko od članova udruženja neće imati kontakt s decom.

Prema presudi, muškarac je od početka 1999. do leta 2002. seksualno zlostavljao devetogodišnjakinju i petogodišnjakinju. Jednu je seksualno iskorišćavao, a s drugom imao seksualni odnos.

Roditelji, budite OPREZNI: Preko pametnih telefona i ‘baby monitor’ uređaja mogu da vam špijuniraju decu

Stručnjaci su upozorili da taj slučaj pokazuje da sistem ne funkcioniše i da je najveći problem u Zakonu o udruženjima koji ne brani tako nešto.

Od početka 2013. godine u Hrvatskoj je zaživeo registar pedofila, koji je regulisan Zakonom o pravnim posledicama osude, krivičnoj evidenciji i rehabilitaciji.

Registar vodi Ministarstvo pravosuđa pod nazivom “Popis počinitelja seksualnih krivičnih dela na štetu dece”. Taj popis nije javan, ali on ima svrhu da se počiniteljima takvih krivičnih dela onemogući kontakt s decom.

Pravo na uvid u podatke iz registra imaju sudovi, policija, tužilaštvo i ustanove čiji zaposleni rade s decom. Maksimalna kazna za seksualno iskorišćavanje i zlostavljanje dece u Hrvatskoj je 15 godina.