Portal koha.net je preneo da je Šaljin predlog podržao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj i da je Vlada Kosova odluku usvojila većinom glasova.

Portal je preneo da je Haradinaj rekao da između Kosova i Srbije već izvesno vreme ne funkcioniše sporazum CEFTA.

– Budući da je tako, ja podržavam ovaj predlog – kazao je Haradinaj na sednici Vlade Kosova.

U obrazloženju predloga odluke o povećanju taksi na 100 odsto, ministar trgovine i industrije Kosova je rekao da je imao u vidu analize odeljenja za trgovinu u tom resoru.

– Kosovski proizvođači se susreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Srpske vlasti ne priznaju analize kosovskih proizvođača i zahtevaju ponovnu procenu kosovskih proizvoda. I pitanje tranzita i dalje ostaje ozbiljna smetnja za kosovske kompanije dok uvoze ili izvoze u zemlje EU i prolaze kroz teritoriju Srbije – kazao je Šalja.

On je naveo i da i BiH ima iste trgovinske barijere prema Kosovu kao i Srbija.

– Trgovinska razmena između Kosova i BiH jasno pokazuje da se povećava uvoz u odnosu na izvoz kosovskih roba. Istovremeno kosovske kompanije ne mogu da budu deo ponuda u javnim ponudama u Srbiji. Sa druge strane ima preko sto javnih ponuda koje su kompanije iz Srbije dobile na Kosovu – rekao je ministar.

Šalja je dodao da “niko ne može zahtevati da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu a da zabrani prodaju kosovskih proizvoda na svom tržištu”.

– To je recipročan odnos koje mi zahtevamo. Upravo polazeći od toga, tražim da prihvatite predlog koji ste dobili – kazao je Šalja.

Vlada Kosova je pre dve nedelje uvela taksu od 10 odsto za proizvode iz Srbije i BiH koji se uvoze na Kosovo.

Vlade Srbije i BiH osudile su tu odluku o povećanju taksi, dok je Evropska unija zatražila poštovanje sporazuma CEFTA. Predsednik Srbije Aleksandar Vući je rekao nema nastavka dijaloga Beograda i Prištine dok kosovske vlasti ne povuku odluku o taksama.loading...