Petogodišnji dečak išetao je danas iz vrtića "Radosno detinjstvo" na Banovom brdu, a samog su ga u Požeškoj ulici pronašli policajci

 

Mališan je, kako je ispričao njegov otac Dinko Dolovac, najpre bio sa svojom grupom napolju, gde su se igrali.

Kada su ušli unutra, vaspitačica im je rekla da idu da operu ruke. Međutim, on je umesto toga izašao napolje u Požesku ulicu. Kada su ga policajci videli samog, prišli su mu i pitali ga zašto je sam, a zatim ga odveli nazad u vrtić, ispričao je Dolovac za “Blic”.

On ističe da se sve završilo na najbolji način.

Kada su me pozvali iz vrtića i rekli mi šta se dogodio, nisam mogao da verujem. Šta bi bilo da se desilo najgore? – pita se on.

Kako kaže, nakon toga su ga zvali iz predškolske ustanove, gde sutra ide na sastanak.

Rekli su mi da će vaspitačica biti suspendovana, a ja ću videti još koje mere da preduzmem – kaže Dolovac.

Kako kažu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu obavešteni su o događaju u predškolskoj ustanovi “Čukarica” i odmah je naložen inspekcijski nadzor kako bi se ispitala odgovornost zaposlenih.

Bezbednost dece nam je na prvom mestu i činimo sve da predupredimo ovakve događaje jer rad sa decom zahteva ogromnu odgovornost svih, rekli su u Sekretarijat.

BEŽE I DVOGODIŠNJACI

Incident nalik ovom odigrao se i u septembru 2015. godine, kada se dvogodišnji dečak O. P. iskrao iz vrtića “Zvezdana prašina” na Bežanijskoj kosi. Mališan je ušao u gradski autobus na stajalištu udaljenom oko 400 metara od vrtića, na suprotnoj strani ulice. Uplašeno dete primetio je vozač autobusa GSP na liniji 72, koji je mališana vratio u obdanište.

Kako dodaju, po izlasku inspekcije na teren znaće se kako je došlo do toga da šestogodišnji dečak sam izađe iz vrtića bez znanja vaspitačice i kada se utvrdi čijim propustom se to dogodilo, inspekcija će naložiti mere.

U međuvremenu, direktorka predškolske ustanove je izdala rešenje o udaljenju vaspitačice sa rada dok se ne utvrdi pod kojim je okolnostima dete napustilo objekat vrtića. O svemu su odmah obavešteni roditelji – objašnjavaju u Sekretarijatu.

Oni dodaju da se u izjašnjenju direktorke ove predškolske ustanove navodi “da je dečak zatražio da ode do toaleta u 10:50 časova, a da ga je u grupu vratila patrola policije u 11:05 koja se zatekla u blizini. Vrata vrtića u tom trenutku nisu bila zaključana jer je druga grupa dece bila u dvorištu”.

Sekretarijat kaže i da insistira na striktnom pridržavanju propisa koji se tiču bezbednosti dece tokom boravka u predškolskim ustanovama i propusti se neće tolerisati.loading...