“OTIŠAO” NAJSKUPLJI STANU U SRBIJI: Prodat za 1.380.888 EVRA u novogradnji, evo GDE SE NALAZI

Promet nepokretnosti do juna, van svih očekivanja, pao je samo 14 odsto, u novcu samo osam procenata, što znači da su se kupovale skuplje nekretnine. U vreme pandemije kupljena je 551 vikendica, najviše u Vojvodini. U prvoj polovini godine došlo do rasta prometa građevinskog zemljišta. Najskuplji kvadrat u novogradnji prodat u "Beogradu na vodi". Najviše nekretnina plaćeno gotovinom. U oblasti vlasništva nepokretnosti žene čine 36 procenata.

zzgradastanstanovigrada
pixabay.com

Gostujući u Jutarnjem programu, Ana Đurković, načelnica u Republičkom geodetskom zavodu, rekla je da je april bio preloman mesec za prodaju nekretnina i tada kreće nagli rast.

“Da bismo posmatrali tržište nekretnina, potrebno je da kažemo da je 2019. bila rekordna kada je tržište nekretnina u pitanju. Na samom početku ove godine, taj trend se nastavlja”, kazala je Đurkovićeva.

Prema njenim rečima, ako uporedimo januar 2020. sa januarom 2019, možemo da kažemo da je cena na tržištu skočila za 20 posto.

Sama pojava pandemije u aprilu dovodi do pada prodaja nepokretnosti od 70 do 80 procenata.

Po okončanju vanrednog stanja u maju, tržište se naglo oporavlja i vraća se na period od pre vanrednog stanja, da bi u junu bilo potpuno oporavljeno i u poređenju s junom prošle godine veći je za 20 posto po obimu prometa nepokretnosti.

“Ove godine došlo je do rasta prometa građevinskog zemljišta. Za vreme vanrednog stanja, najviše su se prodavali stanovi. Posle prestanka vanrednog stanja naglo je skočio rast građevinskog zemljišta, a poljoprivrednog u nešto manjoj meri. Primetan je trend rasta prodaje vikendica”, objašnjava načelnica u Republičkom geodetskom zavodu.

Najskuplji kvadat u novogradnji prodat je u “Beogradu na vodi” i to za 9.124 evra. Sledi Vračar sa 3.820 evra za kvadrat, Rezidens – 3.806 evra. Najskuplji stan prodat je u “Beogradu na vodi” za 1.380.888 evra, a u Novom Sadu za stan u Pupinovoj palati za 1.128.000 evra.

“Beograd na vodi je najatraktivnija lokacija u Srbiji i stanovi koji se tu prodaju su najskuplji kada je tržište novogradnje u pitanju. Prvih 40 najskupljih prodaja su u tom delu grada i Vračar kao gradska opština je tradicionalno aktuelan kada je stanogradnja u pitanju. Ulica Kneza Miloša je uvek atraktivna i tu je cena oko 3.800 evra po kvadratu”, kaže Đurković.

Što se tiče vikendica, u Čajetini su se prodavale po ceni od 26.000 do 253.000 evra, u Inđiji od 3.000 do 200.000 evra, Barajevu od 9.500 do 32.000 evra.

Prema rečima načelnice prvo su se prodavale skuplje vikendice. Kada govorimo o kućama najviše plaćena je na Savskom vencu 3.200.000 evra.

Starogradnja na opštinama Vračar Stari grad što se tiče Beograda je uvek aktuelna. Na Starom gradu cena je 3.700 maksimalna cena koja je plaćena.

Najviša je cena poslovnih prostora u Novom Sadu. Njaskuplja garaža u novogradnji plaćena je na Vračaru 36.000 evra.

Najviše nekretnina plaćano je gotovinom. Odnos je za prvu polovinu ove godine 67 posto za gotovinu prema 33 za kredit.

“Možemo da kažemo da je procenat kredita za pet posto veći nego u 2019. godini. Znači da je plaćanje kreditom stabilno i možemo da očekujemo da će kupovina nepokretnosti iz kredita rasti”, ističe Đurković.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija Srbija je lider u regionu Zapadnog Balkana kada je rodna ravnpravnost u pitanju u oblasti vlasništva nepokretnosti žene čine 36 procenata, naglasila je načelnica u Republičkom geodetskom zavodu.