OTKRIĆE KOJE MENJA SVE: Namerno se zarazio korona virusom i došao do važnog zaključka

Ceo svet priča o ruskom lekaru koji se dva puta zarazio kovidom-19 i došao do važnog otkrića.

Pixabay

Lekar iz Rusije, Aleksandar Čepurnov (69) prvi put se inficirao virusom slučajno, i to u februaru prilikom skijanja u Francuskoj. Stanje mu nije zahtevalo hospitalizaciju i oporavio se kod kuće, u Sibiru.

Nakon oporavka, on i njegov tim sa Instituta za kliničku i eksperimentalnu medicinu u Novosibirsku pokrenuli su studiju o antitelima na koronavirus nakon koje su ustanovili da nivo antitela brzo opada.

– Na kraju trećeg meseca od trenutka kada sam se razboleo, antitela više nisu otkrivena – rekao je Čepurov.

Da bi to proverio, rešio je da se ponovo inficira, ovog puta namerno, tako što se bez zaštite izložio inficiranim pacijentima. Ovog puta, posledice su bile teže.

– Odbrana mog tela pala je tačno šest meseci nakon što sam dobio prvu infekciju. Prvi znak bila je upala grla – rekao je.

Njegova druga infekcija bila je daleko ozbiljnija i bio je hospitalizovan.

– Pet dana temperatura nije padala ispod 39C. Izgubio sam čulo mirisa, promenilo mi se čulo ukusa. Šestog dana bolesti, CT pluća je bio čist, a tri dana nakon tog snimka, rendgen je pokazao dvostruku upalu pluća. Virus je nestao prilično brzo. Posle dve nedelje više nije otkriven – ispričao je Čepurnov.

Zaključak koji je nakon svega izveo je da se ne treba uzdati u kolektivni imunitet. Što se vakcina tiče, on poručuje da će vakcine možda i dati imunitet, ali će on biti privremen.

Čepurnov je po zvanju virolog, a radi u Državnom istraživačkom vektorskom centru za virusologiju i biotehnologiju u Sibiru, koji je proizveo drugu rusku vakcinu protiv kovida 19, poznatu kao EpiVacCorona.loading...