Koristeći poseban radar, naučnici su ispod severnog pola Marsa otkrili zaleđenu vodu zarobljenu između peščanih slojeva.

– Ovo je i za nas bilo veliko iznenađenje – rekao je za Gizmodo Stefano Neroci, vođa istraživanja sa Univerziteta u Teksasu.

Ogroman rezervoar formirao se tako što su se slojevi leda izmešali sa peskom tokom stotina miliona godina. Nalazi se oko dva kilometra ispod severnog pola.

Naučnici su i pre ovoga verovali da se tu nalaze slojevi leda, ali su mislili da se radi o mnogo manjoj količini.

Sada, međutim, radarsko skeniranje iz orbite pokazuje da ima mnogo više leda nego peska, što rezervoar čini trećim najvećim na Crvenoj planeti, odmah iza polarnih kapa.

U slojevima rezervoara odnos leda i peska kreće se od 61 do 88 odsto, što je mnogo više nego što se ranije mislilo. Ukoliko bi bio donet na površinu i otopljen, bilo bi dovoljno da pokrije čitavu površinu Marsa sa metar i po vode.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters, a nova posmatranja su obavljena pomoću „Šarada“ (Shallow Radar – SHARAD), instrumenta koji se nalazi na Nasinoj letelici “Mars Reconnaissance Orbiter”.loading...