OTKRIVANJE ISTINE PLATIO GLAVOM: Ubijeni slovački novinar radio na priči o ITALIJANSKOJ MAFIJI

novine
pixabay.com

Ubijeni slovački novinar Jan Kučijak radio je na priči o aktivnostima italijanske mafije u toj zemlji i njenim vezama s ljudima bliskim premijeru Robertu Ficu.

 

Kučijakov portal Aktuality.sk objavio je danas njegovu poslednju, nezavršenu priču u kojoj se opisuju aktivnosti članova kriminalne organizacije ‘Ndrangeta, na istoku Slovačke, i veze jednog od njih sa saradnicom Fica, kao i drugim zvanilčnicima koji su mu bliski.

Tela 27-godišnjeg Kučijaka i njegove devojke Martine Kusnirove pronađena su u nedelju uveče u njihovoj kući u u gradu Velka Maca, istočno od Bratislave.

Kučijak u tekstu, izmedju ostalih detalja, navodi aktivnosti Italijana, za kojeg se veruje da pripada ‘Ndrangeti, u poljoprivredi, trgovini nekretninama i drugim sektorima.

On je takođe izneo detalje poslovnih veza tog čovaka s Marijom Troškovom, bivšom manekenkom koja je sada glavna državna savetnica u Vladi, i Vilijamom Jasanom koji je sekretar slovačkog saveta za bezbednost, tela koje se bavi kljičnim bezbednosnim pitanjima.

Pošto su se detalji te priče juče pojavili na portalu Aktuality, i novinama Sme, Fico je odbacio navode.

Povezujete nevine ljude s dvostrukim ubistvom bez dokaza. Nemojte to raditi –  rekao je Fico.

Opozicije je pozvala šefa polcije Tibora Gašpara i ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinaka da podnesu ostavke, a za kasnije za danas je u Bratislavi najavljen protest.

Prva politička žrtva ubistva je ministar kulture Marek Madarič koji je danas najavio da će podneti ostavku.

Madarič, član Ficove stranke Smer-Socijaldemokratija, rekao je da je ostavka negova lična odluka.

Kao ministar kulture, ne mogu da se izboriti s činjenicom da je novinar ubijen za vreme mog mandata – rekao je Madarič.

Ministarka pravde Lucija Žitnanska, iz manje koalicione partije, rekla je da je “apsolutno neprihvatljivo” da bilo ko povezan s organizovanim kriminalom radi u vladi.

Studenti za petak planiraju marš u čast Kučijaka u više slovačkih gradova.

Portal Aktuality je saopštio da je Kučijak na priči sarađivao sa češčkim Centrom za istraživačko novinarstvo, italijanskim Projektom za istraživačko novinarstvo i medjunarodnim Projektom za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji.

Češki centar je naveo da je saradjivao s Kučijakom više od 18 meseci.