OTKRIVEN: Brat kosovskog premijera lažni azilant

Izbeglice
Beta

Ragib Mustafa, brat predsednika Vlade Kosova Ise Mustafe, tražio je azil u Nemačkoj samo nekoliko dana pošto je kosovski premijer razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu. I Mustafini nećaci traže azil.

 

Kosovski premijer Isa Mustafa potvrdio je da je njegov brat Ragib prošle godine zatražio azil u Nemačkoj.

Potvrda je usledila nakon što je istraživački sajt Insajderi.com objavio u subotu da je Ragib Mustafa zatražio azil u nemačkoj pokrajini Rajna-Falačka, prenosi AFP.

Prema dokumentu koji je portal objavio, on je aplicirao za azil 24. juna 2015. godine, samo nekoliko dana pošto je njegovog brata u Berlinu primila nemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi AFP.

“Istina je. Obavešten sam pošto se to dogodilo…da je on (Ragib) zatražio azil u inostranstvu, kako bi dobio zdravstvenu pomoć za tešku bolest koja nije mogla da se leči na Kosovu”, napisao je kosovski premijer na svom Facebook profilu.

Mustafa je naveo da njegov brat nije jedini član njihove porodice koji je otišao u Nemačku – njegovi nećaci i nećake išli su istom ilegalnom migrantskom rutom preko Mađarske nakon čega su vraćeni, navodi AFP.

“To samo dokazuje da moja porodica deli sudbinu ostalih građana Kosova”, naveo je Mustafa.

“Kao premijer pokušavam da nađem rešenje, da osiguram viznu liberalizaciju, da privučem investicije i stvorim nova radna mesta, poboljšam zdravstveni sistem, kako bi što manje naših građana moralo da traži lečenje u inostranstvu”, dodao je on.

Kako je preneo sajt Insajderi.com, brat kosovskog premijera je išao istom ilegalnom rutom kao hiljade drugih građana Kosova – preko mađarsko-srpske granice, nakon čega je je stigao u Francusku gde mu je prvi zahtev za azil odbijen.

Ragib Mustafa je potom otišao u Nemačku gde je ponovo zatražio azil, navodi sajt, a prenosi AFP.