OTKRIVEN MONSTRUOZNI PLAN terorista iz Brisela: Ubijen čuvar nuklearke, ukradena kartica

Brisel
Beta

Dva dana nakon terorističkog napada u Briselu ubijen je oficir za bezbednost nuklearne elektrane u belgijskom gradu Šarlroa, javljaju lokalni mediji.

 

Mediji dodaju, pozivajući se na izvore iz policije, da je identifikaciona kartica ubijenog ukradena.

Čuvar nuklearke je ubijen u četvrtak uveče dok je šetao psa, a njegova identifikaciona kartica za ulazak je ukradena, što je alarmiralo istražitelje jer je zaposlen u nuklearnoj elektrani.

Mediji su ranije javili da su bombaši samoubice braća Ibrahim i Halid el Bakraui planirali napade na belgijske nuklearne elektrane i da je hapšenje teroriste Salaha Abdeslama ubrzalo planove terorista.

Grad Šarlroa je udaljen oko 50 kilometara od Brisela.

Braća su, kako stoji u tekstu belgijskog lista, postavila skrivenu kameru ispred kuće direktora belgijskog programa za nuklearno istraživanje.

Snimak koji traje “više desetina sati”, a na kojem je zabeleženo kretanje šefa belgijskog nuklearnog programa, zaplenjen je tokom antiterorističke racije u stanu još jednog osumnjičenog, koji pripada istoj terorističkoj ćeliji, Muhameda Bakalija.

Prema informacijama istražitelja, do kojih je briselski dnevnik “Dernijer er” došao, braća El Bakraui su bili jedini osumnjičeni za postavljanje kamere.

Nakon što su analizirali video-snimak, istražitelji su zaključili da je cilj terorista bio da “ugroze nacionalnu bezbednost kao nikada do sada”, navodi belgijski list.

Dokazi do kojih su vlasti došle pokazuju da ista teroristička ćelija stoji iza napada u Parizu, u kojima je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, i iza bombaških napada na aerodromu i stanici metroa u Briselu u utorak u kojima je 31 osoba ubijena, a 270 ih je ranjeno, dodaje list.

Mediji su u utorak, posle napada u Briselu, javili da je toga dana evakuisana nuklearna elektrana Tianž, koja se nalazi u mestu Ui, na sat vremena vožnje od belgijske prestonice.