OTKRIVEN SPOMENIK “GVOZDENOM PUKU”: “Sloboda se jednom osvaja krvlju, danas nemamo pravo da se igramo životima” (FOTO)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na otkrivanju spomenika Gvozdenom puku u Prokuplju da se sloboda jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću, i da se Srbija danas bori za mir i da nema pravo da se "igra sa bilo kojom glavom".

printscreen/RTS

Premijerka je danas u Prokuplju na obeležavanju 100. godišnjice oslobađanja Prokuplja u Prvom svetskom ratu. U spomen parku je otkrila spomenik vojnicima Drugog pešadijskog puka “Knjaz Miahilo” prvog poziva – “Gvozdenog puka” koji su 12. oktobra 1918. oslobodili Prokuplje.

“Za njih danas mi vojujemo mir. Za njih, koji su više od pola svog sastava izgubili u sedam godina ratovanja, za Srbiju, koja je ostala bez trećine muških glava u to vreme, mi, danas, nemamo više prava da se sa bilo kojom glavom igramo. Potrebne su nam, više nego ikada, ne da ginu, nego da žive, da misle, da veruju, nadaju se, stvaraju, planiraju, vole, gledaju, sanjaju, i zasluže sve ono što je, za njih, ovaj gvozdeni, večni puk, osvojio”, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da Srbija danas brani slobodu svakim putem koji izgradi, fabrikom koju otvori, svakom školom, bolnicom, bebom, mladom osobom kojoj se da razlog da ostane i svakome kojoj se da vera da se vrati, svakim uspehom sportista ili mladih matematičara i fizičara i svakom inovacijom koja se napravi u Srbiji u slobodi i miru.

“Na kraju, kada stanemo ovde, pred ovaj spomenik, pred ovu slavu, pred ovu hrabrost i žrtvu, pred živote položene da bi mi imali slobodu i mir, ko od nas ima pravo da ne pokuša? Da ne da sve od sebe? Da ne uradi nešto, za Srbiju, za sebe, svoju porodicu, svoje dostojanstvo, za to sutra koje dugujemo svima onima koji dolaze iza nas, a koje je ovde iskovano, čelikom i krvlju”, upitala je Brnabić.

printscreen/RTS

Ona je kazala da Srbija poštuje različitosti, veruje i brani principe, veruje u sebe i pomaže drugima i dodala da je Srbija danas “jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra”.

“I na kom mestu imamo veću obavezu da nastavimo da podižemo i gradimo ovu zemlju, uspravimo je, uspravimo svakog čoveka u njoj, nego ovde, gde su Srbiju branili i dizali najčasniji među našim precima? Krenuli smo putem, a njim moramo da nastavimo, da od nekadašnjih neprijatelja, napravimo prijatelje. I ako hoćete, to je i deo našeg duga prema Gvozdenom puku. Puku kome su se neprijatelji divili. I nikakav loš račun nije ostao kada su te, neprijatelje, pobedili. Srcem, gvožđem i čašću”, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da je Gvozdeni puk želeo slobodu i istakla da sloboda treba da bude sloboda volje, izbora, rada, kretanja, govora, misli, jednakosti, prava.

Brnabić je istakla da je dug koji Srbijima prema Gvozdenom puku večan i nenaplativ.

“Stati ovde, pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih, 6.500 ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, više je od časti, više od obaveze, to je trenutak apsolutne pokornosti, pred onima koji su nas učinili nepokorenima, pred onima koji su nas naučili pravom značenju reči – sloboda”, rekla je Brnabić.