OTKRIVEN UZROK AVIONSKE NESREĆE: Evo ko je odgovaran za pogibiju članova hora “ALEKSANDROV”

Hor Aleksandrov
Printscreen

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je završena istraga avionske nesreće iz decembra 2016. kada je avion Tu-154 pao u Crno more.

 

Komisija je zaključila da bi uzrok nesreće mogli da budu pogrešni postupci komandanta posade prilikom upravljanja aviona. 

Komisija za istraživanje avionske nesreće u blizini aerodroma u Sočiju, sastavljena od stručnjaka Ministarstva odbrane Rusije, predstavnika Ministarstva saobraćaja Rusije, međudržavnog avijacionog komiteta, Ministarstva industrije i trgovine Rusije, kao i koncerna ’Tupoljev‘, završila je istragu o nesreći aviona Tu-154 koja se desila 25. decembra 2016. godine – navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Stručnjaci su pažljivo analizirali sve okolnosti koje su dovele do nesreće i proučili tehničke parametre leta Tu-154 od trenutka poletanja sa aerodroma u Sočiju.

Istraga je pokazala da bi uzrok incidenta mogao da bude narušavanje prostorne orijentacije (svest o situaciji) pilota aviona, koja je dovela do njegovih pogrešnih postupaka u kontrolisanju aviona – naglašava Ministarstvo.

Komisija nije pronašla narušavanje pravila punjenja aviona gorivom na aerodromu u Sočiju, utovara i ukrcavanja putnika, dodaje se u saopštenju. Masa tereta u avionu iznosila je 152 kg.