OTKRIVENA TAJNA MINIJATURNIH MUMIJA: U njima se ne nalaze ljudski ostaci (VIDEO)

Dve minijaturne mumije, koje su otkrivene u Egiptu, prvi put su snimljene CT skenerom, čiji je snimak pokazao da u njima nisu ljudski ostaci, kako su arheolozi očekivali.

printscreen/youtube.com/רמבם - הקריה הרפואית לבריאות האדם

Dve mumije dužine 45 centimetara, u obliku ljudskog tela, smeštene su već decenijama u muzeju u Haifi, ali do sada nisu detaljnije proučavane, jer se verovalo da se u njima nalazi srce preminulog u čijem sarkofagu su nađene, piše Livescience.

Pošto su prvi put snimljene CT skenerom, otkriveno je da u njima nisu ljudski ostaci. U jednoj je bila smeša žita i blata, a u drugoj mumificirana ptica, najverovatnije soko.

– Ptica nema levu nogu, ali niko ne zna zašto – rekla je dr Marsia Džavit, koja je snimila mumije.

Do sada se zna da su mumije stare više od 2.000 godina, kaže Ron Hilel iz muzeja u Haifi, gde se one čuvaju.

Proučavanje mumija počelo je sasvim slučajno, jer su u muzeju u toku klasifikovanja onoga čime raspolažu, otkrili da ništa ne znaju o njima.

U zabeleškama koje su postojale stajalo je da su u njima ostaci mumificiranog srca, ali to se stručnjacima nije činilo logičnim, jer je srce najčešće ostavljano unutar tela koje se mumificira, budući da u verovanjima starih Egipćana srce ima odlučujuću ulogu da li će neko dobiti večni život.

Mumija napunjena blatom i zrnevljem žita napravljena je u obliku Ozirisa, boga koji je simbolisao večni život, život posle smrti, ali i vegetaciju. Tokom festivala posvećenog njemu, objašnjavaju stručnjaci, takva mešavina blata i zrnevlja potapana je u vodu, nakon čega bi žito počelo da klija, što je bio simbol Ozirisove uloge kao boga života, prenosi “Sputnik”.

Druga mumija, u kojoj su ostaci ptice, u obliku je boga Horusa. Taj bog, prema egipatskoj mitologiji, ima glavu sokola i on je sin Ozirisa i boginje Isis.loading...