OTKRIVENI DETALJI DOGOVORA: Evo šta će sada biti sa MUGABEOM i njegovom porodicom!

Robert Mugabe
AP Photo/Jerome Delay

Postignut je dogovor između nove vlasti i Roberta Mugabea!

 

Doskorašnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe postigao je, pre nego što je u utorak podneo ostavku, dogovor prema kojem će on i njegova supruga Grejs dobiti najmanje 10 miliona dolara, dok je članovima porodice garantovan imunitet od krivičnog gonjenja.

Za sada nije poznat tačan iznos koji će biti isplaćen Mugabeu i njegovoj supruzi, a jedan visoki zvaničnik vladajuće stranke ZANU-PF, koji je upoznat sa sporazumom, rekao je da ukupna suma neće biti manja od 10 miliona dolara, navodi britanski Gardijan.

Taj zvaničnik je kazao da će Mugabeu odmah biti isplaćeno pet miliona dolara u gotovini”, a ostatak narednih meseci.

Mugabe (93) će doživotno dobijati i platu od 150.000 dolara, dok će Grejs Mugabe (52) posle njegove smrti doživotno dobijati polovinu te plate.

Mugabeu je garantovan imunitet od gonjenja, kao i da nikakva akcija neće biti preduzeta protiv poslovnih ineteresa njegove porodice.

Robert i Grejs Mugabe ostaće da žive u svojoj ogromnoj rezidenciji u Harareu, a država će im plaćati zdravstvenu zaštitu, poslugu, obezbedjenje i puteve u inostranstvo.

Zimbabve je posle 37-godišnje Mugabeove vladavine u velikim dugovima, valuta je bezvredna, narod je znatno osiromašen, a stopa nezaposlenosti je, prema procenama, veća od 80 odsto. Putevi su veoma loši, mnoge ruralne zajednice nemaju struju, a zdravstvene zaštite gotovo da nema. Očekivani životni vek u zemlji je 60 godina, jedan od najnižih na svetu.

Mugabe je smenjen s vlasti posle niza dogadjaja koji su započeli 6. novembra, kada je on smenio potpredsednika Zimbabvea Emersona Mnangagvu, jednog od svojih najbližih saradnika tokom više decenija.

Vojska je u noći 14. na 15. novembar preuzela kontrolu nad zemljom i stavla u kućni pritvor Mugabea, koji je podneo ostavku 21. novembra, posle snažnog pritiska vojske, vladajuće partije ZANU-PF i gradjana. Mnangagva je u petak postao predsednik Zimbabvea.