Kako pišu “Večernje novosti” prvi delovi monumentalne skulpture u Beograd stići će u maju.

Dopada mi se projekat uređenja Savskog trga na kome će spomenik biti postavljen – izjavio je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, u čijem ateljeu spomenik nastaje.

Zamišljeno je da spomenik Stefanu Nemanji bude postavljen ispred bivše Železničke stanice, na sredini Savskog trga, i da bude vidljiv sa Trga Slavija.

Iskreno, pribojavao sam se da neće biti izabrano najbolje rešenje, pošto je za spomenik veoma važan kontekst. Međutim, pobedničko rešenje autorskog tima iz Madrida, u kome su Mark Fenvik i Havijer Iribaren, osim što je savremeno, veoma je čisto i jezgrovito – rekao je Rukavišnjikov za “Novosti” tokom posete delegacije iz Srbije njegovom ateljeu.

VELIKE PROMENE U PRESTONICI: Beograd dobija novi centar grada i SPOMENIK VISOK 28 METARA (FOTO)

Postament će biti napukli vizantijski šlem, iz koga se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane njegove dve najznačajnije zadužbine – Studenica i Hilandar.

List navodi da su u delegaciji iz Srbije bili Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, Goran Vesić, zamenik gradonačenika Beograda, Andrea Radulović, zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda, Milutin Folić, gradski urbanista, i Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

Oni su, kako pišu “Novosti”, upoznali ruskog umetnika sa idejnim rešenjem za uređenje Savskog trga, na kome će centralno mesto zauzimati upravo spomenik Stefanu Nemanji.