OTVARAJU SE SAMO BAŠTE KAFIĆA? Doktor Kon progovorio o narednim odlukama KRIZNOG ŠTABA

Upitan za bašte ugostiteljskih objekata dr Kon ističe da perspektiva jeste da se otvore bašte ali mora svima da bude jasno da virus gubi svoju snagu.

printscreen/youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je da će danas biti održane konsuiltacije u vezi sa epidemiološkim merama. On je rekao da se u Beogradu situacija stabilizuje, ali da u drugim krajevima nije tako. Ipak, istakao je da je epidmioloska situacija najozbiljnija u ovom trenutku, jer ima dosta hospitalizovanih i na respiaratoru.

Mi smo u toku prethodne nedelje videli stabilizaciju na veoma visokom nivou. Malo se zaravnilo u Beogradu. Možemo da kažemo da se zaravnila kriva, čak i da imamo spuštanje. Današnji podaci i narednih dana su posebno važni. Skok koji je juče zabeležen zavisi od toga koliko je urađeno testova u ponedeljak – kazao je dr Kon za RTS.

Dodao je da su mere koje su na snazi dale rezultat.

Pratićemo situaciju ali ono što smo uradili u smislu mera za sprečavanje prenosa, daju rezultate što je evidento jer je jasno da već drugu nedelju nemamo iz dana u dan jasan porast, već održavanje situacija čak i blago popuštanje u Beogradu. I vakcinacija i mere su dale efekat – kazao je dr Kon.

Pogotovo u Beogradu je broj vakcinisanih 30 dosto. Trenutno imamo najozbiljniju epidemioliošku situaciju bez obzira na brojke. Taj vrh piramide ukupnog zaražavanja su hospitalizovani i posebno oni koji su na respiratoru a takvih ima mnogo – rekao je.

Rekao je da je još ozbiljna situacija u Nišu i Novom Sadu dok se u Vranju i Leskovcu malo smiruje.

Smiruje se i na istoku. U Novom Sadu pa i celoj Vojvodini virus je tamo prilično aktivan. Nije to jednostavno – kazao je on a zatim dodao da će biti danas konsultacije oko mera:

–  Treba shvatiti da smo još uvek u teškoj situaciji. 

Upitan za bašte ugostiteljskih objekata istakao je da perspektiva jeste da se otvore bašte ali mora svima da bude jasno da virus gubi svoju snagu.

– Kafići i restorani su zamišljene oaze u glavama ljudi, uđeš unutra, skineš masku i ponašaš se kao da nema korone.